К. Георгиева: Неравномерното глобално възстановяване може да има рикоширащо въздействие

Развитите икономики трябва да подпомогнат осигуряването на по-добър достъп до COVID ваксини и по-справедливо възстановяване, каза председателят на МВФ

20:50 | 25 май 2021
Обновен: 20:58 | 25 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борбата на развиващите се пазари за излизане от пандемична икономическа криза може да се разпространи отвъд границите на тези страни и да достигне до развитите пазари. А тези пазари трябва да направят всичко възможно да осигурят по-добър достъп до ваксини и по-справедливо възстановяване, каза председателят на Международния Валутен Фонд Кристалина Георгиева, съобщи Bloomberg. 

По-бедните държави са изправени пред риск от увеличаване на лихвените проценти, докато икономиките им са в застой и може да се окажат неспособни да изпълняват дълга си, особено ако по-голямата част е в долари, заяви Кристалина Георгиева във вторник във виртуална конференция, организирана от Washington Post.

„Това не е само опасност за тях, но и опасност за глобалните вериги за доставки, това е опасност и за доверието на инвеститорите - с други думи ще има рикоширащо въздействие върху развитите икономики“, каза тя. „Затварянето на очи за това разминаване може да навреди не само на тези държави, което е достатъчно лошо само по себе си, но може да навреди и на глобалното възстановяване, също и на настроенията на инвеститорите, нещо, което според нас изисква много голямо внимание.”

Мерките, предприети за стимулиране на американската икономика се превърнаха в добри новини за други страни, заради ефекта на разпространение на търсенето, допълни още тя.

Георгиева заяви, че е загрижена за 2022 г. и времето след това, когато дори относително малко увеличение на лихвените проценти, съчетано с евентуално по-силен долар, може да създаде проблеми за корпоративния и държавния дълг, който беше висок дори преди кризата с пандемията.

Сега страните трябва да разгледат техните дългове, а компаниите да проучат дали е необходимо преструктуриране, "докато условията“ остават благоприятни",, каза Георгиева.

„Следващите няколко години със сигурност ще бъдат критични. Трябва да засилим и след това да намалим това много опасно разминаване“, каза още Георгиева.