Дебатът за инфлацията застигна развиващите се пазари

Тази седмица ще отчитат данни за инфлацията Бразилия, Китай и Индия

13:28 | 10 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите са на път да получат насоки за потенциалния ценови натиск, зараждащ се в развиващия се свят - последица от безпрецедентните стимули, които бяха инжектирани за възстановяване на глобалната икономика. Бразилия, Китай и Индия ще изнесат данните за инфлацията тази седмица на фона на ускоряващ се растеж. Индексът на изненадващата инфлация на Citigroup за развиващите се пазар се покачи миналия месец до най-високото си ниво от 2008 г. насам, което е знак, че инвеститорите може да подценяват мащаба на инфлационното възраждане, съобщава Bloomberg.

Дебатът за

Ускоряващата се инфлация вече подтикна политиците в Бразилия и Русия да увеличат разходите по заемите. Чешката централна банка също сигнализира миналата седмица, че може да последва примера им в средата на годината. В същото време паричната власт на Турция се ангажира да запази повишените лихвени проценти, докато не настъпи значително забавяне на ръста в цените.

„Инфлацията отново се издигна като ключов пазарен „разказвач“, каза Емили Уейс, марко стратег от Бостън в State Street Global Markets. „Това отчасти се дължи на опасенията около екстремното парично приспособяване и фискалната щедрост.“, съобщи още Уейс.

Перспективата за по-строги парични условия на развиващите се пазари все още не е променила  сметките на  много инвеститори, сред които и  гиганти като Pacific Investment Management и BlackRock, които се фокусират върху растежа. Инфлацията в развиващите се страни остава близо до рекордно дъно, като икономическият скок прави активите да изглеждат "все по-интересни", според Дан Ивасцин, главен инвестиционен директор на групата на Pimco в Нюпорт Бийч, Калифорния.

Опасения от инфлация

„Ако стимулът продължи, в един момент той ще стане инфлационен“, казва Санджив Бхатия, главен инвестиционен директор в Pembroke Emerging Markets в Лондон. „В един момент вярваме, че това ще се превърне в проблем.“, посочи още той.

Засега уверенията на Федералния резерв, че инфлацията в САЩ е малко вероятно да излезе извън контрол. Федералният резерв не бърза да повишава лихвените проценти - ход, който би извадил капитала от нововъзникващите икономики, които в момента се радват на неочаквани стимули от САЩ.

Фактът, че в момента големите централни банки възприемат инфлацията като преходна, би трябвало да стимулира валутите на развиващите се страни като цяло. Това мнение изрази Хенрик Гулберг, марко стратег в Coex Partners в Лондон.