Огромен напредък в създаването на ваксина срещу малария

Маларията убива повече от 400 000 души годишно

20:30 | 23 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ваксината срещу малария се оказа 77% ефективна в предварителните клинични тествания и може да бъде сериозен пробив срещу болестта, казва екипът на Оксфордския университет, който стои зад нея, съобщи Bloomberg.

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка.

Въпреки че много ваксини бяха изпробвани през годините, това е първата, което вдъхва надежда и постига някаква цел. Ефектът от ваксината е наблюдаван в продължение на 12 месеца в Боркина Фасо, където са се провели клиничните тестове и се показва като безопасна и показа „висока ефективност“.

Ще бъде проведено още по-мащабно проучване в четири африкански държави, за да се потвърди изследването напълно.

Маларията е смъртоностна болест, причинена от паразити и се предава на хората чрез ухапване от комар. Въпреки че е предотвратимо и лечимо, Световната здравна организация изчислява, че през 2019 г. има 229 милиона случая в света и 409 000 смъртни случая.

В Африка през последната година има повече смъртни случаи от малария, отколкото от коронавирус.

Болестта започва със симптоми като треска, главоболие и студени тръпки и без лечение може бързо да премине в тежко заболяване и често загуба на живот.

Авторът на изследването Адриан Хил, директор на Института "Дженър" и професор по ваксинология в Оксфордския университет, заяви, че вярва, че ваксината е първата, която е постигнала целта на Световната здравна организация за най-малко 75% ефективност.

Най-ефективната досега ваксина срещу малария е показала само 55% ефикасност при проучвания.

Изпитванията на тази ваксина започнаха през 2019 г., много преди появата на коронавирус - и екипът на Оксфорд разработи своята ваксина Covid (с AstraZeneca) въз основа на своите изследвания върху маларията, каза проф. Хил.

Ваксината срещу малария отне много повече време, за да се осъществи, тъй като има хиляди гени в маларията в сравнение с около дузина в коронавируса и е необходим много висок имунен отговор за борба с болестта.

Въпреки това, той каза, че резултатите от изпитването означават, че ваксината е "много годна за разгръщане" и "има потенциал да има голямо въздействие върху общественото здраве".

Биотехнологичната компания Novavax предостави адюванта за ваксината, съставка, която се използва за създаване за по-силен имунен отговор.

Маларията е една от водещите причини за детска смъртност в Африка 

"Това би било изключително важно ново средство за контрол на маларията и спасяване на много животи," каза проф. Карл Уедраого, министър на здравеопазването в Буркина Фасо.