Китай и Индия се завръщат на пазара на злато

Нарастващите случаи на заразени с Covid-19 са предизвикателство пред индийския пазар

17:22 | 22 април 2021
Обновен: 17:24 | 22 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индийският внос на злато от Швейцария нараства до най-високото си ниво за почти осем години през март, сигнализирайки, че азиатските потребители възстановяват ролята си на основен поддръжник на благородния метал, пише Bloomberg.

След една година на затишие индийските и китайските потребители възвръщат апетита си за злато. Това помага за стабилизиране на цената на благородния метал този месец след най-лошото първо тримесечие от десетилетия. И все пак в четвъртък Индия публикува най-големия еднодневен скок в случаите на Covid-19, което предполага, че възстановяването на търсенето на злато тепърва ще бъде тествано.

Спот цената на златото се понижава с 0,4% до 1787,60 долара за тройунция към 12:20 ч. в Лондон, тъй като доходността по държавните ценни книжа се възстановява след по-ранните загуби. 

Индия, най-големият потребител на злато в света, е внесла 82,6 тона злато от Швейцария миналия месец, най-много от април 2013 г., тъй като купувачите на бижута се възползваха от спада в цените в разгара на сватбения сезон.

„Тези нови данни със сигурност демонстрират стабилизиране на търсенето в страната след свиването през 2020 г.“, пише в съобщение Рона О’Конъл, анализатор в StoneX. И все пак съживяването на пазара на злато в Индия сега "се изпарява в резултат на бързото разпространение на вируса" там, добавя тя.

Китай също увеличи доставките си от Европа. Вносът от Швейцария се повишава почти четири пъти до седеммесечен връх от 9,3 тона след възобновяването на покупките през февруари. Китайската централна банка одобри вноса от около 75 тона на месец, за да отговори на вътрешното потребление, твърдят запознати източници.

Среброто и платината поевтиняват, а доларовият индекс на Bloomberg отбелязва лека промяна. 

Спот цената на паладия се понижава с 0,6%, след като в сряда достигна рекордно високо ниво от 2 895,96 долара за тройунция на фона на глобалното икономическо възстановяване, което подсили очакванията за ръст на търсенето успоредно с опасенията от задълбочаващ се недостиг на предлагането.