Бичият цикъл при златото не е приключил

Цената на златото може отново да се повиши до две хиляди долара през тази година, смятат експерти

19:19 | 9 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

След като записа най-голямото тримесечно понижение на цената си от 2016 г. насам, златото се нареди сред малкото борсово търгувани стоки, които поевтиняват през тази година. Цената му обаче все още има пространство за ръстове, въпреки че глобалната икономика продължава да се възстановява, а краят на пандемията изглежда наближава, пише Barron’s.

“Златото изигра обичайната си роля на застраховка срещу трусове на пазара като актив убежище”, заяви Фредерик Паницути, MKS.

"През последната година пазарите имаха слаба предвидимост" заради коронакризата и не знаеха кога ще се появи ваксина или колко дълго ще продължат локдауните, отбелязва той. „В контекста на несигурността пазарът се нуждаеше от някаква финансова котва, сигурно убежище - и златото изглеждаше отговорът“, посочва експертът.

Фючърсите върху златото поскъпнаха с близо 25% през 2020 г. - най-големият годишен ръст на цените от десетилетие. Към 9 април златото поевтинява с около 8% за годината, след като цената му се понижи с 9,5% през първото тримесечие - в противоречие с цялостния тренд за поскъпване при борсово търгуваните стоки.

“От март до третото и четвъртото тримесечие миналата година в САЩ и Европа имаше силно търсене на злато”, отбелязва Кевин Рич, Perth Mint. В рамките на същия период имаше “много слабо търсене на злато” в Азия и цените на благородния метал на азиатските пазари бяха по-ниски, добавя той.

Тази година „видяхме обрат с намаляване на западното инвестиционно търсене и понижаване на цените, докато на азиатските пазари търсенето нарасна силно“, коментира Рич.

Според него без тази динамика между Изтока и Запада би имало много по-голяма волатилност и слабост в цените на златото.

Поевтиняването на златото през тази година до голяма степен се дължи на ръста в доходността по американските облигации и в цената на долара.

“Инвеститорите се насочиха към пазара на облигации в търсене на възвръщаемост”, посочва Паницути.

По негови думи за спада в цената на златото допринася и увереността в икономическото възстановяване в Азия, особено в Китай, както и в САЩ, които “се оттласнаха по-бързо и по-рано спрямо предишните очаквания”.

“Поглеждайки напред, цените на златото вероятно ще се покачат, ако има известно отстъпление на пазарите на акции и волатилността се повиши”, смята Рич.

Това може да се случи, ако лихвените проценти се повишат по-бързо, отколкото пазарите очакват, в случай, че Федералният резерв види, че “пандемията отслабва и започне да оттегля подкрепата си или ако ускорението на инфлацията се окажа по-устойчиво от очакванията на централната банка”, посочва той.

Ако има признаци, че пандемията приключва, “ще видим реалния ефект на огромните американски и глобални правителствени разходи”, коментира Рич. Това може да доведе до ръстове в цените на златото, тъй като увеличаващите се дългове заплашват да отслабят покупателната сила на долара.

По отношение на цените Паницути смята, че е “много възможно” златото да поскъпне отново до две хиляди долара за тройунция през тази година.

„Мащабните спешни“ стимули и субсидии, инжектирани в световната икономика през последните 12 месеца, доведоха до „много значителна парична експанзия“, казва той. Хартиената валута може да „загуби стойност с времето и да повлияе на покупателната способност в големите икономики“, а в такъв случай златото би се превърнало в „добър хедж“ срещу тази загуба на покупателна способност.

“Не вярваме, че бичият цикъл при златото е приключил”, добавя Паницути.