Собственик на турска криптоборса избяга с парите на инвеститорите

Смята се, че са откраднати 2 млрд. долара

16:08 | 22 април 2021
Обновен: 16:09 | 22 април 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската прокуратура започна разследване, след като базираният в Истанбул основател на борса за криптовалути затвори сайта си и избяга от страната с активи на инвеститори на стойност 2 млрд. долара, съобщи БГНЕС.

Уебсайтът Thodex потъмня, след като публикува мистериозно съобщение, в което се казва, че в петък спира търговията за пет дни заради неуточнена външна инвестиция.

След това турските служители по сигурността пуснаха снимка на основателя на Thodex Фарук Фатих Йозер, който преминава през паспортния контрол на летището в Истанбул по пътя си към неустановено място.

Местните медии съобщават, че Йозер, който е бил на 27 или 28 години, е летял или в Албания, или в Тайланд.

ХаберТюрк и други медии заявиха, че Thodex е затворила след провеждане на промоционална кампания, на която продава Dogecoins с голяма отстъпка - но не позволява на инвеститорите да продават.

B cpeдaтa нa мapт Тhоdех зaпoчнa ĸaмпaния, c ĸoятo дa yвeличи пoтpeбитeлитe cи, ĸaтo твъpдeшe, чe щe paздaдe милиoни dоgесоіn нa нoвopeгиcтpиpaнитe. Ha интepнeт cтpaницaтa ce твъpди, чe ca paздaдeни 4 млн. dоgесоіn, нo в coциaлнитe мpeжи мнoгo xopa ce oплaĸвaт, чe нe ca пoлyчили нищo, пише сайтът money.bg.

Според информации уебсайтът и цялата борса са били затворени, като са държали поне 2 милиарда долара от 391 000 инвеститори. "Жертвите са в паника", каза адвокатът на инвеститорите Огуз Еврен Килич, цитиран от ХаберТюрк.

"Те подават жалби в прокуратурите в градовете, в които живеят." Прокурорите са започнали разследване срещу бизнесмена по обвинения в "тежка измама и основаване на престъпна организация", съобщи частната агенция DHA.

Thodex стартира агресивни кампании, за да привлече инвеститорите. Първо се ангажира да разпространява луксозни автомобили чрез крещяща рекламна кампания с участието на известни турски модели. След това платформата се захвана с Dogecoin. Криптовалутата става особено популярна сред турците, които се стремят да запазят спестяванията си в средата на рязък спад в стойността на местната лира. Турският крипто пазар остава нерегулиран въпреки нарастващия скептицизъм от страна на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган относно безопасността и използването на цифрови валути.

Турската централна банка реши да забрани използването на криптовалути при плащания за стоки и услуги, считано от 30 април. Трезорът предупреди, че криптовалутите "крият значителни рискове", тъй като пазарът е нестабилен и липсва надзор.

„Портфейлите могат да бъдат откраднати или използвани незаконно, без разрешението на притежателите им“, гласи предупреждение от миналата седмица.