Си Дзинпин прие поканата на Байдън да участва в срещата за климатичните промени

Двете нации показаха, че са готови да работят заедно за справяне с изменението на климата

17:26 | 21 април 2021
Обновен: 17:26 | 21 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският лидер Си Дзинпин прие покана на американския президент Джо Байдън да се присъедини към срещата за климатичните промени - една от областите, в която двете страни си сътрудничат въпреки противоположните им позиции по други въпроси, пише Bloomberg.

„Си ще присъства чрез видеовръзка в четвъртък“, посочи китайското външно министерство в изявление в сряда. Китай се надява конференцията да насърчи „глобалния съвместен отговор във връзка с климатичните промени“, заяви говорителят на министерството Уан Уънбин на редовен брифинг в Пекин. Той повтори, че азиатската държава е готова да си сътрудничи със САЩ стига да има взаимно уважение между двете страни.

Вашингтон и Пекин са в противоречие по редица въпроси - от твърденията за принудителен труд в Синдзян и затягането на политическата власт на Китай над Хонконг до усилията на САЩ да ограничат ролята на Пекин във веригите на доставки. Си използва речта във вторник пред форума на Боао за Азия, за да предизвика глобалното лидерство на Вашингтон, заявявайки, че светът се нуждае от „справедливост, а не от хегемония“.

И все пак двете нации показаха, че са готови да работят заедно за справяне с изменението на климата. В съвместно изявление, публикувано след като американският пратеник по климата Джон Кери посети Шанхай миналата седмица, се казва, че "Вашингтон и Пекин ще подкрепят прилагането на Парижкото споразумение, като ще присъстват на конференция на ООН относно климатичните промени в Глазгоу тази година".

„Китай поддържа отворена позиция по отношение на климатичното сътрудничество и приветства диалога“, каза Джан Монан, старши сътрудник в U.S.-Europe Institute към Китайския център за международни икономически обмени, мозъчен тръст в Пекин.

„Ако обаче страните продължат да оказват натиск върху Китай или възприемат тактики за конфронтация и несътрудничество, тогава Китай ще предприеме съответните действия“, каза тя.

Си се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон миналата седмица по време на виртуална климатична конференция. Европейските лидери приветстваха подновения ангажимент на Китай да постигне въглеродна неутралност до 2060 г., каза говорителка на Меркел, докато тримата световни лидери обсъдиха пандемията и глобалните доставки на ваксини.