Транспортният сектор иска да бъде таксуван за въглеродните си емисии

Секторът за транспортиране на стоки е подложен на натиск да се декарбонизира както от клиенти, така и от политици

09:53 | 21 април 2021
Обновен: 09:53 | 21 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рядко се случва индустрия, задвижвана с изкопаеми горива, да поиска данък върху собствените си въглеродни емисии. И все пак товарният сектор прави точно това, пише Bloomberg.

"Няколко търговски групи, представляващи повече от 90% от световния търговски флот, са внесли предложение до регулаторния орган на Обединените нации за корабоплаване, призовавайки го да даде приоритет на въглеродния данък за индустрията", съобщи Международната корабна камара в сряда. Въпреки че е малко вероятно да се наложи такса незабавно, призивът подчертава нарастващия натиск, върху който секторът за транспортиране на стоки е подложен да се декарбонизира както от клиенти, така и от политици.

Международната морска организация одобри нови правила за емисиите през ноември, но търговските групи казват, че това няма да е достатъчно, за да се постигнат климатичните цели на ООН за 2050 г., които включват намаляване на половина годишните емисии на парникови газове спрямо нивата от 2008 г. "Вместо това разговорите за пазарна мярка, която би поставила цена на замърсяването, трябва да започнат „възможно най-скоро и преди 2023 г.“, казват групите.

Гигантът за търговия със стоки Trafigura Group предлага такса от 250 до 300 долара за тон въглероден диоксид върху корабните горива, докато Маршаловите острови и Соломоновите острови предлагат мито върху парниковите газове, причинени от международното корабоплаване. Междувременно Европейският съюз обмисля дали да включи сектора за транспортиране на стоки, поне в рамките на блока, в своята схема за търговия с емисии.