Canaccord: Tesla ще достигне оценка от един трилион долара

Усилията на Tesla по отношение на батериите могат да удължат ралито за акциите на компанията, смята анализатор

19:11 | 12 април 2021
Обновен: 19:11 | 12 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Tesla ще “атакува и завладее” капитализация от един трилион долара, тъй като компанията - най-известна със своите електромобили, увеличава фокуса си върху производството и съхранението на енергия, смятат експерти на Canaccord Genuity, цитирани от Bloomberg.

Анализаторът Джед Дорсхаймер повиши препоръките за акциите на компанията от “задръж” на “купувай” и даде една от най-високите цели за цените им, прогнозирайки, че звеното за производство и съхранение на енергия може да донесе приходи от осем милиарда долара до 2025 г.

Tesla “бързо създава екосистема от енергийни продукти, хармонзирани в електрификацията, за да се превърне в бранд в съхранението на енергия”, написа Дорсхаймер в бележка до клиентите в понеделник. Неговите очаквания за цена на акцията от 1071 долара, които са повишени спрямо по-ранните прогнози за цена от 419 долара на акция, предполагат почти 60-процентно поскъпване на книжата, чиито цени вече регистрираха шесткратен ръст миналата година.

Акциите на компанията поскъпват с близо 2% до малко над 690 долара на борсата в Ню Йорк към 17:30 часа българско време.

Усилията на

Усилията на Tesla по отношение на батериите могат да удължат ралито за акциите на компанията, смятат от Canaccord. Графика: Bloomberg 

"Tesla насочва всичките си налични ресурси, за да посрещне търсенето на батерии, включително собствено производство в обекта си във Фремонт, производство с Panasonic Corp. в Невада и споразумения за доставка с LG Chem", отбелязва анализаторът.

Все пак очакванията на Дорсхаймер за цената на акциите на Tesla не са най-оптимистичните. Кати Ууд от Ark Invest Management очаква книжата да поскъпнат до три хиляди долара до 2025 г.