Китай ще изпревари САЩ без мигрантите

Америка трябва да увеличи легалната си имиграция или Китай ще я измести като най-голяма икономика

16:52 | 7 април 2021
Обновен: 16:53 | 7 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ рискуват да загубят статута си на най-голямата световна икономика. Класацията ще оглави Китай, ако до края на десетилетието Америка не увеличи легалната си имиграция. Това са изводите от проучване на проимигриционна лобистка група. Докладът предвижда, че до 2050 г. при настоящите демографски тенденции в САЩ и нива на имиграция американската икономика ще бъде три четвърти тази на Китай. FWD.us, група застъпваща се за имиграцията, основана от лидери в технологичната индустрия, проведе проучването съвместно с университета "Джордж Мейсън".

Президентът Джо Байдън настоява за промени в националните имиграционни закони и "почвече хуманност“. Той вече изпрати предложение до Конгреса, което ще увеличи с почти 375 000 годишно броя на хората, имащи право да получат законно право за постоянно пребиваване. Данните са от отделно проучване на групата за имиграционни услуги Boundless Immigration Inc.

Републиканците отхвърлиха подхода на Байдън и обвявиха, че има връзка между скорошния приток на незаконни мигранти на югозападната граница реториката и политиката на президента. Ситуацията активизира тези, които подкрепят намаляването на имиграция. Според тях допускането на повече мигранти може да измести от пазара на труда хората, родени в Америка, в хода на икономическото възстановяване от пандемията.

„Имиграцията се превърна в основна опорна точка на антиглобалистката и националистическа линия в политиката, свързана с поставянето на Америка на първо място“, каза Джъстин Гест, съавтор на изследването и доцент в университета "Джордж Мейсън". Според него ако се погледнат цифрите, най-добрият начин да се постави Америка на първо място е като се приветстват новодошлите.

Докладът твърди, че без ръст на имигрантите населението на САЩ ще застарее през следващите години, тъй като броят на възрастните хора се увеличава по-бързо от този на хората в трудоспособна възраст. Докладът твърди, че има опасност разходите за социални плащания и здравеопазване на възрастните да надхвърлят приходите от данъци.

В изследването се казва, че по-високите нива на имиграция няма автоматично да гарантират ликвидността на фонда за социално осигуряване. Но биха спомогнали за забавяне на изчерпването му, което се очаква през 2034 г -  с година или повече.

Проучването сочи, че ако нивата на легална имиграция се удвоят през 2050 г., в САЩ ще живеят 31 възрастни на всеки 100 души в трудоспособна възраст в сравнение с 37 при сегашните нива на имиграция. При този сценарий през 2050 г. се очаква БВП на САЩ да нарасне до 46.8 трлн. долара при 49.9 трлн. долара за Китай. Ако нивата на имиграция останат без промяна, китайската икономика ще изпревари САЩ до 2035 г.

Планът на Байдън не е толкова амбициозен. Той предвижда около 35% увеличение на годишния брой зелени карти, които САЩ издават.

В доклада се казва, че ръстът на имиграцията при запазване на сегашната комбинация от предимно семейни визи би довел до по-голямо увеличение на БВП, отколкото ако САЩ разрешат повечето имигранти с работни визи. Причината е в това, че имигрантите, които идват, за да се съберат със съпрузи или роднини, са по-склонни да останат за постоянно в САЩ, отколкото тези, които идват да работят.

Привържениците на по-ниските нива на имиграция твърдят, че ако се даде възможност на незаконно дошлите имигранти да получат гражданство, както предвижда планът на Байдън, системите за социално подпомагане и здравеопазване ще се задъхат, защото имигрантите ще получат достъп до обезщетения.