Тайван обвини Китай в "дипломация с ваксини"

Пекин предлага китайски ваксини на Парагвай, ако страната прекрати дипломатическите си връзки с Тайван

15:58 | 7 април 2021
Обновен: 15:58 | 7 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван обвини Пекин, че предлага китайски ваксини, за да окаже натиск върху Парагвай да прекрати връзките си с острова, който Китай не признава за държава, пише BBC.

Външният министър Джоузеф Ву заяви, че Китай е обещал милиони дози на Парагвай, който е тежко засегнат от пандемията. Пекин счита Тайван за неразделна част от страната си и казва, че островът трябва да се обедини с континенталната част на Китай.

От своя страна Китайската народна република отрече обвиненията, че използва ваксините като средство, за да накара Парагвай да се отметне от признаването на Тайван. Латиноамериканската страна е една от малкото, които признават островa като суверенна strana.

В изявление в сряда външният министър на Тайван Ву обвини Китай в „дипломация с ваксини“.

"Китайското правителство заяви много ясно, че ако правителството на Парагвай е готово да прекъсне дипломатическите връзки с Тайван, ще може да получи немалко дози китайски ваксини".

Г-н Ву допълни още, че президентът на Парагвай Марио Абдо Бенитес е бил подложен на натиск. Тайван помоли други страни да помогнат за набавянето на ваксини за латиноамериканската държава. Индия заяви, че е изпратила около 100 000 дози. Страната е получила също 36 000 дози от AstraZeneca, 4000 дози от руската ваксина Sputnik V и 20 000 от китайската Sinovac.

Миналия месец Парагвай заяви, че неофициални брокери, които твърдят, че имат достъп до китайските ваксини, са предложили сделка. Външното министерство на Парагвай обаче каза, че връзката между брокерите и китайското правителство не е доказана.

Тогава китайското външно министерство отрече твърденията и заяви, че те са част от "кампания за дезинформация, която идва от Тайван".

Парагвай е регистрирал 224 736 случая на Covid-19 и 4522 смъртни случая, показват данни от университета "Джон Хопкинс". Миналия месец в страната избухнаха протести заради справянето с пандемията.