Германският локдаун показва, че Европа изчерпва възможностите за борба с пандемията

Ходът се смята за един най-тежките в Германия от началото на COVID кризата

18:01 | 23 март 2021
Обновен: 18:01 | 23 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канцлерът Ангела Меркел разпореди петдневен локдаун по време на предстоящите великденски празници. Ходът се смята за един най-тежките в Германия от началото на пандемията, подчертавайки още повече внезапното влошаване на усилията на Европа за справяне с COVID кризата, пише Bloomberg.

Само няколко седмици след като всичко изглеждаше под контрол се появи нов скок на заразените. Бавните темпове на ваксиниране доведоха да удължаване на карантината във Франция и Италия. Очаква се Холандия да последва примера им по-късно във вторник, докато в Унгария болниците призовават за помощ доброволци без медицинско образование.

Влошаването на перспективите в Европа ще бъде отразено в планираното съвместно изявление на лидерите на Европейския съюз в четвъртък, когато ще бъде обсъдена темата за пандемията, която се влоши значително след появата на новите щамове.

„Епидемиологичната ситуация остава сериозна поради предизвикателствата от новите щамове“, се очаква да кажат лидерите според черновата на тяхното комюнике, видяно от Bloomberg. В комюникето се очаква да бъде посочено, че за момента трябва да се спазват ограниченията, включително и тези по отношение на пътуванията от нетолкова голяма важност. 

Плановете за провеждането на срещата присъствено бяха внезапно отложени миналата седмица и вместо това тя ще се проведе чрез видеоконференция - ход, който отговаря на влошаващата се обстановка.

Инфекциите в Белгия - където обикновено се провеждат срещи на върха на ЕС - са нараснали с повече от 40% на седмична база, според последни данни. Процентът на зараза в Германия се е удвоил почти двойно през последния месец.

По време на локдауна в най-голямата европейска икономика, всички магазини ще бъдат затворени за пет дни от 1-ви април с изключение на хранителните магазини, които ще отворят на 3 април.

Добавянето на следващия четвъртък към великденските почивни дни може в крайна сметка да струва на Германия 7 милиарда евро (8,3 милиарда долара) загуби, сочат изчисления на Кьолнския институт за икономически изследвания.

Европейските акции поевтиняват във вторник след опасения, че високият ръст на инфекциите може да забави възстановяването на региона от най-голямата му рецесия в модерната история.

Европейските акции от сектора на свободно време и пътуванията бележат спад в три поредни дни - най-дългата серия от януари - поради притеснения, че може да бъде загубен още един туристически сезон. Това е в остър контраст с оптимизма от миналата седмица, когато индексът STOXX 600 Travel & Leisure достигна рекордни върхове.

След повече от 11 часа напрегнати преговори, които приключиха рано във вторник, Меркел и федералните лидери удължиха настоящите мерки за блокиране на Германия до 18 април, но не успяха да постигнат споразумение за по-строги мерки като полицейски час в засегнатите райони и да установят правила за вътрешните пътувания в страната.

Социологическите проучвания показват, че обществеността става все по-недоволна от справянето на правителството с кризата само шест месеца преди националните избори през септември.

"Сега сме в много, много сериозна ситуация", каза Меркел на пресконференция. в Берлин. По думите й броят на случаите нараства експоненциално и леглата за интензивно лечение отново се пълнят.“

Ситуацията е още по-тежка в Унгария, която е останала без лекари и медицински сестри, за да се справи с рекордния брой пациенти с Covid-19, което принуждава болниците да търсят доброволци без медицинско образование.

Болниците се пълнят, докато Европа се бори да даде нови сили на ваксинационните кампании. ЕС и Обединеното кралство се стремят да деескалират спор за доставки, който може да доведе до блокиране на износа за Великобритания от завода на AstraZeneca в Холандия. Към това се добавя спирането на ваксината миналата седмица от Германия и други европейски страни.

ЕС е ваксинирал близо 6,6% от населението си, което е една трета по-малко от това, което Великобритания е постигнала, според Bloomberg Vaccine Tracker.

Европейската комисия започна да упражнява натиск върху AstraZeneca, когато във вторник се появи висш здравен служител пред законодателите на ЕС. Сандра Галина заяви, че остава „недоволна“ от компанията, повтаряйки забележките на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че блокът ще използва всичките си налични средства, за да получи дозите.

„Няма почивка, няма уикенд за ваксинация“, заяви френският президент Еманюел Макрон, който беше критикуван за бавния темп на ваксиниране, във вторник по време на посещение в имунизационен център в северния град Валенсиен, обещавайки, че студенти, пожарникари, медицински сестри и пенсионираните лекари ще получат обещаните дози.

"Система за контрол"

Европейската агенция по лекарствата обеща да продължи разследването за евентуално образуване на кръвни съсиреци след ваксинация, за да гарантира безопасността, каза във вторник изпълнителният директор наагенцията Емер Кук. Също така се работи за ускорено изчистване на ваксините, за да се предпазват по-добре от новите щамове.

„Ваксините ще ни помогнат да овладеем тази пандемия“, каза Кук.

„Искам да успокоя вас и обществеността, че съществува система за контрол, която гарантира, че ваксините, които всички ние получаваме, са безопасни, ефикасни и с високо качество.“

Това, което Меркел определи като „третата вълна“ на пандемията, изглежда набира скорост, но тя предложи няколко нови конкретни стъпки за след велиденския локдаун, като повтори отново призива си гражданите да си останат вкъщи. 

„Искаме да избегнем претоварването на нашата здравна система“, каза тя.

„Успяхме да го постигнем през цялото това време от началото на пандемията. Трябва да се опитаме още един път".