Deutsche Bank: Електрическият бизнес на VW възлиза на 230 млрд. долара

Обикновените акции на VW поскъпват с 14%, а привилегированите книжа - с 8,4% на борсата във Франкфурт

17:10 | 22 март 2021
Обновен: 17:10 | 22 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen трябва да продължи да получава повече признание за своята елеткромобилна стратегия, в чиято основа са батериите, и която може да помогне на компанията да задмине Tesla по продажби на електрически превозни средства още през следващата година, смята Deutsche Bank, цитирана от Bloomberg.

Ако пазарът приложи същите коефициенти, подобни на Tesla и Nio, за бизнеса на VW с електрически превозни средства, задвижвани от батерии, то звеното би струвало около 195 милиарда евро (230 милиарда долара), което е повече отколкото струва цялата компания към този момент, посочват анализатори, водени от Тим ​​Рокоса, в днешен доклад. Те повишиха прогнозата си за представянето на акциите на VW с 46% до 270 евро.

Обикновените акции на VW поскъпват с 14%, а привилегированите книжа увеличават стойността си с 8,4% във Франкфурт. Миналата седмица ценните книжа поскъпнаха съответно с 22% и 16%.

Германският автмобилен концерн открадна короната на софтуерния гигант SAP като най-големия член на германски индекс DAX, превръщайки се в най-ценната компания в страната за първи път след избухването на скандалa с дизеловите емисии през 2015 г., който навреди на репутацията и акциите му. Плановете на германския концерн да открадне и короната на Tesla в производството на електромобили предизвика вълна от интерес сред американските инвеститори на дребно и доведе до нарастване на обема на търгуваните американски депозитарни разписки.

Усилията по

Усилията по електрификация не помогнаха на VW да се възползва от миналогодишното рали на технологичните акции. Графика: Bloomberg

Според Рокоса шансът доставките на електромобили на VW да задминат тези на Tesla в краткосрочен план не е за подценяване, тъй като неговият компактен SUV ID.4 вече се доставя в световен мащаб. Ръководителите на испанската марка на групата Seat заявиха в понеделник, че планират да пуснат в продажба електромобил за градски условия през 2025 г. на цена между 20 000 и 25 000 евро.

VW планира да трансформира фабриката на Seat в покрайнините на Барселона в хъб за производство на електромобили, чийто производствен капацитет е планиран да бъде повече от 500 000 автомобила годишно или колкото световните доставки на Tesla през 2020 г.

Звеното за камиони Traton SE също заема основна роля в плановете на VW. То би следвало да увеличи инвестициите в електрически технологии до 1,6 милиарда евро до 2025 г. спрямо 1 милиард евро преди това и да намали разходите за двигатели с вътрешно горене.

„Бъдещето на търговските превозни средства вече няма да се определя от дизела, а от електрическите камиони“, заяви главният изпълнителен директор на Traton Матиас Грундлер пред журналисти. Поради по-ниските разходи за клиентите камионите, захранвани от батерии, ще надделеят над тези, които използват водородни горивни клетки, които до голяма степен ще бъдат ограничени до пазарни ниши, допълни Грундлер.