Американският бизнес в Китай: Чакаме растеж и подобряване на отношенията

45% от анкетираните бизнеси в проучването на Американската търговска камара смятат, че отношенията между Вашингтон и Пекин ще се подобрят

10:22 | 9 март 2021
Обновен: 10:22 | 9 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският бизнес в Китай отчаква растеж тази година, след като пандемията от Covid-19 сви печалбите през 2020 г., като надеждите за възстановяване на взаимоотношенията между двете страни нарастват, показва проучване на Американската търговска камара, цитирано от Bloomberg. 

Около 81% от 345-те анкетирани бизнеси в проучването очакват ръст тази година в секторите, в който работят, а 45 на сто от тях смятат, че американско-китайските отношения ще се подобрят, което представлява увеличение с 15 процентни пункта спрямо миналата година, гласи доклад, публикуван във вторник.

Нарастването на оптимизма по отношение на двустранните връзки се дължи на избора на Джо Байдън за нов президент на САЩ, заяви председателят на AmCham China Грег Гилиган.

„Смятаме, че проблемите остават същите, но стилистично нещата трябва да се подобрят с по-традиционни инструменти на дипломация, включително многостранност, и честно казано, връщане към масата на преговори, за да могат САЩ и Китай да разговарят помежду си“, посочи Гилиган в интервю за Bloomberg TV.

Гилиган също така призова двете страни да използват до колкото е подходящо идеите за национална сигурност и правоприлагане, за да разширят търговските възможности.

Половината от респондентите в проучването заявяват, че инвестиционната среда се подобрява, а само 12% са на мнение, че се влошава - най-ниският дял за първи път от въвеждането на въпроса в анкетата през 2012 г. Само 56% са реализирали печалба през 2020 г. - отново най-ниският дял, след като въпросът бе поставен в анкетата преди 19 години, като една пета от бизнесите отчитат загуба.

„Тъй като Китай е водещ в икономическото възстановяване и САЩ имат нова администрация, нашите членове са предпазливо оптимистични по отношение на растежа на бизнеса в Китай“, пише Гилиган в доклада.

Ограничените бизнес пътувания, невъзможността на емигрантската работна ръка да се завърне в Китай поради ограниченията, наложени от правителството, и несигурността около вземането на бизнес решения бяха най-големите отражения на пандемията, които оказаха ефект върху операциите на американските компании в Китай.

Въпреки възникващия оптимизъм двустранното напрежение все още се разглежда като най-голямото предизвикателство пред компаниите, последвано от нарастващи разходи за персонал, конкуренция от частни местни компании и непоследователно тълкуване на регулаторни становища, както и наличието на неясни закони и правоприлагане.

Проучването показва, че гарантирането на равнопоставеност е най-важният ход, който Пекин може да предприеме, за да помогне на чуждестранния бизнес. Междувременно Вашингтон би оказал подкрепа, като се въздържи от агресивна реторика и действия от типа "око за око". Проучването е проведено между октомври и ноември миналата година.

Други акценти:

- Компаниите бяха третирани най-несправедливо в сравнение с местните пазарни участници по отношение на достъпа до пазара, обществените поръчки и държавните субсидии, посочват анкетираните. Над 60% са заявили увереност, че правителството ще отвори допълнително пазарите за чуждестранни инвестиции;

- Само 37% от респондентите посочват, че рисковете от кражба на интелектуална собственост и заплахи за IT сигурността са по-големи в Китай, отколкото на други пазари, което представлява постоянен спад от 54% през 2016 г.;

- По темата за бъдещите двустранни търговски преговори 71% от компаниите желаят да видят напредък в по-нататъшното отваряне на китайските пазари, последвано от засилване на защитата на интелектуалната собственост за 48% от тях, като 40 на сто искат да бъдат премахнати митата;

- Около една трета от анкетираните планират да намалят или запазят инвестициите непроменени през 2021 г., докато 37% ще ги увеличат с не повече от 10%
Технологичните компании и други дружества с интензивно научноизследователска и развойна дейност са най-оптимистични по отношение на растежа на пазара през 2021 г., като 86% от тях прогнозират разрастване;

- Фирмите от потребителския сектор имат най-песимистична перспектива, като 13% прогнозират свиване на пазара. Повече от половината от тях регистрираха спад на приходите миналата година.