Оконджо-Ивеала призова за повсеместно премахване на ограниченията за износ на ваксини

Щамове на вируса мутират бързо и може да се наложи на фармацевтичните компании да започнат отначало, заяви ръководителят на СТО

14:41 | 17 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала призова Европейския съюз и всички други членове на СТО да премахнат ограниченията за износ на ваксини и медицински стоки, необходими за борбата срещу пандемията от Covid-19, предава Bloomberg.

„Това е единственият начин да постигнем по-свободен стокопоток и да го насочим към страни, които нямат достъп до необходимите медикаменти“, заяви Оконджо-Ивеала пред Bloomberg късно във вторник.

Миналия месец ЕС наложи нови изисквания, принуждавайки фармацевтичните компании да получат предварително разрешение, преди да доставят своите  произведени в блока васкини до трети страни.

Този ход, насочен към справяне с бавното разпространение на ваксини в цяла Европа, бързо предизвика остри реакции от страна на Световната здравна организация и търговските партньори на ЕС, които се страхуват от задълбочаване на протекционизма на Стария континент.

„Ако ограничите достъпа, това в бъдеще ще се окаже проблем“, каза Оконджо-Ивеала. 

„Щамове на вируса мутират бързо и може да се наложи на фармацевтичните компании да започнат отначало. Така че всъщност е в личен интерес на всяка страна членка да премахне тези забрани и ограничения"

Необходими години,

Необходими години, за да се ваксинира 75% от населението с ваксина с две дози. Карта: Bloomberg

В световен мащаб по последни данни се прилагат средно по 6,4 милиона дози на ден според Bloomberg Covid-19 Vaccine Tracker. При този темп ще са необходими около 4,9 години, за да бъдат имунизирани 75% от населението с ваксина с две дози. И все пак има огромна разлика между ваксинационните кампании, като САЩ и Великобритания са напът да постигнат стаден имунитет за по-малко от година, докато Индия, Мексико и Русия са сред държавите, където това би отнело 10 или повече години.

Ваксинен капитал

В понеделник 164-те членове на СТО официално избраха Оконджо-Ивеала, бивш нигерийски финансов министър, за ръководител на институцията със седалище в Женева, поставяйки началото на четиригодишния й мандат. До декември тя беше председател на Глобалния алианс за ваксини и имунизация.

Оконджо-Ивеала сподели, че най-високо в дневния й ред като нов ръководител на СТО е да използва търговията като инструмент в борбата с пандемията.

Миналата седмица тя се срещна с главните изпълнителни директори на Johnson & Johnson и AstraZeneca, за да обсъди перспективите за разширяване на достъпа до ваксини в по-бедните страни чрез лицензионни споразумения, които имат за цел да защитят правата на интелектуална собственост на компаниите.

По думите на новия генерален директор на СТО AstraZeneca се е съгласила на определени лицензионни споразумения, които ще позволят на държави като Индия, Мексико и Тайланд да увеличат капацитета си за производство на ваксини, като същевременно запазят конфеденциалността на проучванията и иновациите на компанията.

Оконджо-Ивеала заяви, че такъв подход би бил по-успешен в сравнение с настоящите договорни производствени споразумения, съгласно които компаниите създават съоръжения в чужбина и произвеждат ваксини, без да разкриват търговски тайни.

„Ваксините са малко по-различни от другите стоки, защото изискват не само интелектуална собственост, но и трансфер на технологии и капацитет“, уточни Оконджо-Ивеала.

Решение по „третия начин“

Споразуменията за лицензиране на ваксини биха могли да осигурят това, което Оконджо-Ивеала определя като решение по „третия начин“ в рамките на дебат в СТО относно това дали нациите трябва да се съгласят на широкообхватно отказване на правата на интелектуална собственост за ваксини и други лекарства срещу Covid-19.

Миналата година САЩ, ЕС, Швейцария и редица други страни отхвърлиха съвместно предложение, отправено от Индия и Южна Африка, което целеше да премахне ключови клаузи в правилата на СТО за интелектуална собственост, позволявайки на развиващите се страни да увеличат производствения си капацитет, без да бъдат санкционирани.

Междувременно, поради липсата на споразумение в редиците СТО, „частният сектор пое социалната инициатива да гарантира, че ваксините ще бъдат доставени до бедните страни“, посочи Оконджо-Ивеала.

„Те намериха начин, по който могат да позволят на производителите в развиващите се страни да произвеждат този продукт и да имат достъп до част от необходимата информация. Не цялата, но поне достатъчно”.

"Това е практично решение на казуса", коментира Оконджо-Ивеала, допълвайки, че работи и е точно по средата между добровелен отказ от правата и това да не се прави нищо.