Европейските облигации изостават от тези на развиващите се пазари

По-високодоходният дълг на по-бедните нации може да стане популярен, тъй като пазарите превключват към търговия на тема рефлация

22:30 | 16 февруари 2021
Обновен: 09:44 | 17 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Упорито ниската доходност на облигациите в Европа превръщат нововъзникващите пазари в любима дестинация на европейските дългови инвеститори.

Доходността от показателят Bloomberg Barclays от облигации на развиващите се държави, деноминирани в споделената валута, се намира близо до рекордно ниското си ниво, предава Bloomberg.

Това предполага, че по-високодоходният дълг на по-бедните нации може да стане популярен, тъй като пазарите превключват към търговия на тема рефлация. Инвеститорите, които търсят експозиция към евро, но са отблъснати от отрицателната доходност на континента, може да бъдат привлечени от облигациите на развиващите се пазари, когато инфлацията се върне. Подобна търговия се подкрепя и от очакванията за възстановяване на глобалния растеж.

Развиващи се

Развиващи се пазари са облагодетелствани от инвеститори, търсещи експозиция към евро. Графика: Bloomberg

„В сравнение с отрицателната доходност в Европа и по-строгите спредове в кредитите в САЩ, развиващите се пазари все още предлагат стойност“, казва Андерс Фаергеман, мениджър на парите в Pinebridge Investments в Лондон.

Доходността на Bloomberg Barclays EM Pan Euro Aggregate Index спада с три базисни пункта през тази година, като спадът след победата на Байдън на изборите в САЩ е до 42 базисни пункта.

Това стесни допълнителната доходност, предлагана от ценни книжа на развиващите се пазари, до 1,24 процентни пункта, в сравнение с 1,37 в началото на годината и 2,76 през май миналата година.

В рамките на развиващите се пазари деноминираните в евро облигации също надминават доларовия дълг - исторически по-популярният вариант за инвеститорите, търсещи доходност, но желаещи да избегнат риска в местната валута.

Въпреки че централните банки заявяват, че няма да  повишат лихвите преди 2023 г., пазарите сигнализират, че инфлацията ще се завърне. В Европа показателят на суап пазар на бъдещата инфлация е близо до най-високото си ниво от май 2019 г. насам.