Европейската икономика остава на ръба на двойна рецесия

През 2020 г. БВП на ЕС се свива с 6,4%, а този на еврозоната – с 6,8%.

13:04 | 2 февруари 2021
Обновен: 13:04 | 2 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната се свива по-малко от очакваното в края на миналата година, въпреки че остава на ръба на двойна рецесия на фона на бавното разпространение на ваксините срещу коронавируса.

Брутният вътрешен продукт на валутния регион намалява с 0,7% на тримесечна база през четвъртото тримесечие в сравнение с прогнозите за спад от 0.9%, показват данните на Евростат, публикувани във вторник. Германия и Испания отчитат изненадващи икономически експанзии в докладите си от миналата седмица. Италия съобщи за свиване с 2% по-рано във вторник.

Тримесечно сравнение

Тримесечно сравнение на ръста в БВП. Графика: Евростат

Общият брутен вътрешен продукт на Европейския съюз се свива с 0,5% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2020 г. Оценката на Евростат показва, че през 2020 г. БВП на ЕС се свива с 6,4%, а този на еврозоната – с 6,8%.

Икономиката успява да избегне спад в мащаба на този, регистриран в началото на пандемията, тъй като предприятията - особено тези в промишлеността - намират начини да се справят с ограниченията. И все пак, краткосрочната перспектива остава мрачна, пише Bloomberg.

В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан предупреди за „трудни седмици през първото тримесечие и през април“. Въпреки че процентът на заразени в страната намалява, той все още е почти два пъти по-висок от нивото, при което правителството заяви, че ще облекчи ограниченията.

Европейските страни

Европейските страни се справят по-добре от очакваното в края на 2020 г. Графика;Bloomberg

В Италия усилията за подкрепа на икономиката се усложняват от колапса на правителството. Премиерът Джузепе Конте подаде оставка миналия месец след напускане на някои членове на коалицията. Все още не е ясно дали той има достатъчно подкрепа да се върне на поста след смяна на министрите или ще бъде заменен. Съществува и малка възможност за нови избори.

Бизнес увереността намалява. Настроенията в търговията на дребно и услугите в еврозоната - секторите, които са най-засегнати от блокадите - се влошиха в началото на годината. От Международния валутен фонд предупредиха, че регионът ще се възстанови по-бавно от кризата, отколкото другите икономики по света.

Членовете на Европейската централна банка, включително управителят Кристин Лагард, обещаха да засилят подкрепата си, ако е необходимо. Засега обаче те твърдят, че планът за изкупуване на облигации в размер на 1,85 трилиона евро (2,23 трилиона долара), щедрите дългосрочни заеми за банки и рекордно ниски лихвени проценти са достатъчни за поддържане на благоприятни условията за финансиране.