Десетима републиканци предложиха компромисен план за икономически стимули в САЩ

Техният план възлиза на 600 милиарда долара

18:00 | 31 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Десетима сенатори републиканци предложиха алтернативен план за икономически стимули срещу Covid-19 на стойност около 600 милиарда долара, който според тях ще спечели двупартийна подкрепа, и настояха за среща с президента Джо Байдън, за да го обсъдят.

„В духа на двупартийност и единство, ние разработихме рамка за облекчение на влиянието на Covid-19, която се основава на предишни закони за помощ, които бяха приети с двустранна подкрепа“, пишат сенаторите в писмото от неделя, цитирано от Bloomberg.

„Получихме писмото и със сигурност ще го прегледаме през деня“, каза Брайън Дийз, директор на Националния икономически съвет на Белия дом, в „Състоянието на Съюза“ на CNN.

Байдън е „готов да преговаря“, заяви Джаред Бърнстейн, член на Съвета на икономическите съветници на Байдън, в „Fox News Sunday“.

Сенаторът Бил Касиди от Луизиана, един от десетте републиканци, подписали писмото, заяви в "Fox News Sunday", че предложението стига до "около 600 милиарда долара".

Групата заяви в писмото си, че подкрепя 160 милиарда долара за мерки за контрол на вируса и за някаква форма на по-целенасочени преки стимули.

Касиди предположи, че стимулиращите плащания ще достигнат 1000 долара, направени по-целенасочено, каза той. Байдън предложи помощи от 1400 долара.

С 10-мата републиканци гласовете, които новия пакет от стимули може да получи в Сената са  около 60. Това предлага проблясък надежда за бърз двупартиен законопроект за справяне с неотложни нужди на американското общество.

Сенаторът Роб Портман от Охайо, друг от републиканците, подписал компромисното предложение, се застъпи са единодействието във Вашингтон.

„Ако не можете да намерите двупартийност по отношение на COVID-19, не знам къде можете да го намерите“, каза Портман в „Състоянието на Съюза“ на CNN. Републиканският план ще съдържа "цялото финансиране на здравеопазването, което президентът Байдън има в предложението си", каза също Портман.

Републиканците повдигнаха възражения срещу опита на Байдън да използва пакета за повишаване на националната минимална заплата до 15 долара на час и предоставяне на помощ на държавни и местни правителства.

Освен Касиди и Портман, сенаторите, подписващи неделното писмо, включват Сюзън Колинс от Мейн, Тод Йънг от Индиана, Майк Рундс от Южна Дакота, Лиза Мурковски от Аляска, Мит Ромни от Юта, Шели Мур Капито от Западна Вирджиния, Джери Моран от Канзас и Том Тилис от Северна Каролина.