Собственикът на Zara получи двойна възвръщаемост от една от инвестициите си за 3 години

84-годишният Ортега традиционно диверсифицира богатството си, като прехвърля средства от компанията майка на Zara Inditex в нарастваща глобална империя за недвижими имоти.

13:21 | 15 януари 2021
Обновен: 14:15 | 15 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Основателят на Zara Амансио Ортега получи двойна възвръщаемост от една от една от инвестициите си за период от три години след рядка сделка извън пазара на недвижими имоти, който е обичайният фокус на милиардера.

Инвестиционният компания на Ортега Pontegadea Inversiones купи 9,99% дял от испанската кула на Telefonica в средата на 2018 г. в сделка, която оценява Telxius Telecom SA на около 3,8 млрд. евро (4,6 млрд. долара), показват данни, събрани от Bloomberg. American Tower Corp. заяви в сряда, че плаща 7,7 милиарда евро за около 70% от активите на звеното, според говорител на Telefonica, което дава възвръщаемост на основателя на Zara от поне 103%.

„Когато Pontegadea влезе в Telxius, бизнесът с кули не беше толкова интересен, колкото е сега“, каза Игнасио Кантос, инвестиционен директор в ATL Capital в Мадрид.

84-годишният Ортега традиционно диверсифицира богатството си, като прехвърля средства от компанията майка на Zara Inditex в нарастваща глобална империя за недвижими имоти. След първичното публично предлагане на търговеца на дребно през 2001 г., Ортега е получил повече от 9 млрд. долара дивиденти, показват данни, събрани от Bloomberg.

Pontegadea публично разкри собствеността си за първи път през миналата година, като Ортега се оказа с най-голямото портфолио от недвижими имоти сред супербогатите в Европа в размер на 15,2 милиарда евро.

През 2019 г. милиардерът купи и дял от газопровода Enagas. Операторите на телекомуникационни кули и газопроводи обикновено имат предвидими приходи и изискват сравнително малко инвестиции, след като започнат да функционират - характеристики, които привличат Ортега.

Син на железопътен работник, Ортега е най-богатият човек в Испания със състояние от 66,5 милиарда долара, показва индекса на милиардерите на Bloomberg. Възвръщаемостта от сделката с Telxius Telecom помага за смекчаване на въздействието на пандемията върху Inditex, която бе принудена да затвори магазини. Все пак богатството на Ортега намаля с 9 млрд. долара през миналата година.