Три компании имат шанс да повторят успеха на Tesla през 2021 г.

2020 беше годината на електромобилите, а Илон Мъск се оказа човекът в нейния център

07:46 | 12 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gilles Sabri/Bloomberg
Снимка: Gilles Sabri/Bloomberg

Не може да се отрече, че 2020 г. беше изключителна година за електромобилите, а Илон Мъск беше човекът в нейния център, пише Yahoo Finance. Състоянието на Мъск нараства с над 60 милиарда долара откакто Tesla беше включена в индекса S&P 500 в края на декември.

Tesla вече е шестото по големина публично търгувано дружество на пазара в САЩ по пазарна капитализация, надвишавайки оценката на известни компании като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, Walmart и дори Johnson & Johnson.

Капитализацията на компанията вече е над 834 милиарда долара и не показва признаци на отслабване.

Междувременно основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се превърна в най-богатия човек на света, като състоянието му се повишава от 22 милиарда долара в края на 2019 г. до 190 милиарда долара.

Цялата индустрия се възползва от предимствата на електрически автомобили - от производители на електромобили и производители на батерии до компании, изграждащи инфраструктура за зареждане...

Всяка компания, свързана с електрически превозни средства, изживява своя възход. Но този бум тепърва започва.

Ако смятате, че 2020 е била добра за електрическите превозни средства, то 2021 г. вече изглежда още по-обещаваща - и печеливша.

Ето и три компании от сектора, които могат да се радват на възход през тази година:

Nio

Неотдавна анализаторите и инвеститорите бяха готови да се откажат от производителя на електромобили Nio. Като цяло дори имаше слухове, че компанията е на ръба на фалита.

Китайският конкурент на Tesla обаче се съвзе, надминавайки очакванията и, което е по-важно, запазвайки баланса си в съотвестствие.

И усилията му до голяма степен се изплатиха.

В началото на януари 2020 г. акция на Nio струваше едва 3,24 долара. След като компанията отчете рекорден брой доставки, стартирайки революционна платформа в сферата на батериите, книжата на дружеството увеличиха стойността си с рекордните 1604%.

Междувременно продажбите на Nio в Китай продължават да нарастват. Оттук нататък издигането на компанията като суперзвезда на пазара само ще се ускорява.

Facedrive

Историята на Facedrive е сред най-интересните на фондовата борса през 2020 г. Компанията не се занимава с производство на електромобили, както и не създава инфраструктурата за тях.

Facedrive създава изцяло нова екосистема в рамките на индустрията, която е насочена към потребителското търсене.

Facedrive е способна да предоставя на потребителите техни собствени виртуани галерии с електрически автомобили. Клиентите могат да изберат което и да е превозно средство от списъка само с натискането на един бутон и автомобилът ще им бъде предоставен лично за кратък период от време.

Дори не е нужно потребителите да избират само едно от превозните средства. Всъщност те могат да шофират различна кола до работа всеки ден, ако поискат.

Тази проста новаторска идея е важна, защото иманно това търсят модерните потребители. Тя предоставя удобство, свобода и разнообразие едновременно.

Шофирането и използването на електромобили никога не е било по-достъпно и точно това е нещото, което обещава да помогна за навлизането на електромобилите. По-значителното е, че идеята за притежанието - такава, каквато я познаваме, вероятно ще се промени значително.

Workhorse Group

Workhorse е друга компания, която има уникален подход към електромобилната индустрия.

Вместо да произвежда автомобили за потребителите, компанията търси начин да се превърне в доставчик на коли за разнос на продукти по домовете. И това не е лошо.

През 2020 г. онлайн продажбите преминаха границата от четири трилиона долара и се очаква да нараснат до 6,5 трилиона долара през следващите две години.

Това означава, че предстои да бъдат направени много доставки, като ще са необходими множество превозни средства за осъществяването им.

На фона на нарастващия глобален натиск да станат екологични големите онлайн търговци все повече се насочват към електромобили. Очакванията са това търсене да нараства експоненциално през следващите години.

Workhorse не се ограничава само при електромобилите. Безпилотното превозно средство за доставка по въздух на компанията цели да промени начина, по който хората получават пратки и вече привлича много внимание. Всъщност дори United States Postal Service вече показва интерес.

През 2020 г. цените на акциите на Workhorse се увеличиха с 658%.