Ryanair и Wizz Air отнемат правото на глас на акционерите си извън ЕС

Двата авиопревозвача са принудени да спазят европейските правила за дялова собственост на авиокомпаниите след 31 декември

13:13 | 29 декември 2020
Обновен: 15:40 | 29 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ryanair и Wizz Air ще отнемат правото на глас на акционерите си, базирани извън Европейския съюз, за ​​да гарантират спазване на европейските правила за дялова собственост на авиокомпаниите след 31 декември, предава Bloomberg.

Всички акционери извън ЕС ще загубят правото си на глас от 1 януари, заяви ирландският превозвач Ryanair. Унгарският конкурент Wizz Air поясни отделно, че ще предприеме същата стъпка, лишавайки от право на глас на мнозинството от акционерите си.

Авиокомпаниите с голям брой британски акционери рискуват да нарушат правилата на ЕС за собственост в края на годината. Блокът изисква авиокомпаниите, които изпълняват маршрути между две дестинации в границите на блока, да бъдат контролирани от европейски мажоритарни акционери. Гражданите на Великобритания вече няма да се считат за базирани в ЕС от началото на следващата година.

Без каквито и да било действия листнатата на борсата в Лондон Wizz заяви, че повече от 80% от собствеността й ще бъде извън ЕС. Унгарският превозвач допълни, че около 60% от акционерната му база ще получи съобщения за ограничаване на правата им, като по този начин те няма да могат да гласуват или да присъстват на събранията на акционерите.

Ryanair поясни, че британците ще се присъединят към други граждани извън ЕС, на които не е позволено да купуват нейни акции - вътрешна политика на компанията, въведена от 2002 г. насам.

Проблемът засяга и акционерните права на авиокомпании като собственика на British Airways IAG SA и EasyJet, които оперират в рамките на блока.

В споразумението за Brexit, постигнато миналата седмица, страните се договориха да проучат либерализация на правата за собственост през следващите 12 месеца, като потенциално изолират предизвикателства от новата реалност за превозвачите, основани на тяхната структура на собственост.

IAG, която също притежава Iberia и Vueling, е регистрирана в Испания, но има значителeн брой акционери от Великобритания, САЩ и Катар. Компанията поясни, че ще промени дяловата структура на своите испански авиолинии според изискванията, за да се съобрази с европейските регламенти. Съгласно настоящата уредба статутът им на европейска собственост може да бъде поставен под въпрос.

Базираната в Обединеното кралство EasyJet заяви на 23 декември, че ще прекрати правата на глас на някои акционери на принципа „последно влизане, първо излизане“, ако това бъде необходимо, за да повиши своята дялова база в ЕС до над 50%. По това време европейската собственост възлизаше на 47% с изключение на Великобритания.

Акциите на Ryanair отчетоха минимални корекции към 8:35 сутринта в Дъблин. Книжата на Wizz поскъпват с 1,4%, на EasyJet - с 3,3%, а тези на IAG увеличават стойността си с 4,1% в Лондон - в рамките на първата сесия от обявяването на сделката за Brexit насам.