Полша и Унгария може да останат извън фонда за възстановяване от пандемията на ЕС

Двете страни отказват да отстъпят от ветото си

17:40 | 26 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на Полша и Унгария, които ефективно наложиха вето на разходния пакет на Европейския съюз за 2 трилиона долара миналата седмица, се противопоставят на натиска да отстъпят срещу опозицията си да обвържат финансирането с подкрепата на върховенството на закона.

Премиерът Виктор Орбан е домакин на полския си колега Матеуш Моравецки в Будапеща, докато останалата част от ЕС търси всякакви признаци на компромис. Двамата лидери спряха фонда за възстановяване от пандемията и седемгодишния бюджет на блока през миналата седмица, забавяйки потока от милиарди евро в помощ на страните, претърпели рекорден икономически спад, причинен от пандемията.

Това обаче не е най-належащият въпрос за Унгария и Полша. Правителствата им вече са под официални разследвания на ЕС за това дали са нарушили демократичните норми, което ги прави главни кандидати за потенциални съкращения на финансирането в бъдеще.

Ситуацията раздразни длъжностните лица на ЕС и вместо да изготви контрапредложение в Будапеща, Моравецки даде знак, че той и Орбан ще се оттеглят. Има вероятност спорyt да се пренесе и в следващата година, като според Германия това може да продължи и до летните месеци, когаto ротационното председателство на блока ще се поеме от Словения и тя ще влезе в ролята на координатор на дискусиите. По-рано този месец премиерът на Словения Янез Янша изрази подкрепа критиките на Полша и Унгария.

„Нашата цел е да убедим председателството - настоящото германско или по-късно португалското - възможно най-скоро“, каза Моравецки на пресконференция в четвъртък.

„От 1 юли председателството ще бъде председателствано от Словения, страната, чийто премиер е написал много недвусмислено писмо, в което се посочват рисковете, свързани с решението на ЕС“, добави той. 

Съгласно проекта на механизъм за върховенство на закона, квалифицирано мнозинство от страните членки на ЕС могат да одобрят санкции въз основа на препоръката на изпълнителната комисия на ЕС, ако се види, че застрашават финансовите интереси на блока. След това тези, които са обект на санкции, могат да обжалват най-висшия съд на ЕС.

„Всеки, който все още се съмнява, има ясен път. Те могат да отидат пред Съда на ЕС и да позволят новите правила да бъдат тествани там“, изтъкна Фон дер Лайен.

„Това е мястото, където обикновено се разрешават различните мнения по законодателни текстове и това не се прави за сметка на милиони европейски граждани, които очакват неотложната ни помощ“.

В европарламента текат дискусии как да се процедира с Унгария и Полша заради блокирането, което наложиха на европейския бюджет. Обсъжда се дори възможността двете държави да останат далеч от фонда за възстановяване от пандемията, ако не отменят ветото си върху бюджета. Един от подбудителите на тази мярка е либералният евродепутат Ги Верхофщад. Според него Унгария и Полша в крайна сметка ще навредят на собствените си граждани.