Великобритания планира да увеличи дълга си до рекордните 648 милиарда долара

В същото време финансовият министър на страната предупреди за рекордна рецесия и 2,6 милиона безработни

16:46 | 25 ноември 2020
Обновен: 16:57 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на Обединеното кралство планира да емитира облигации за рекордните 485,5 милиарда паунда (648 милиарда долара) през тази фискална година, за да помогне в борбата с икономическите щети, причинени от пандемията от коронавирус.

В същото време министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак предупреди, че страната ще претърпи най-дълбоката си рецесия от повече от 300 години в резултат на пандемията от коронавируса и ще отчете 2,6 милиона безработни. Това се случи на представянето на плановете за държавни разходи, съобщава Bloomberg.

 „Нашата извънредна ситуация в здравеопазването все още не е приключила, а икономическата извънредна ситуация едва е започнала. Така че нашият непосредствен приоритет е да защитим живота и поминъка на хората”, каза Сунак пред парламента.

В изявлението си пред Камарата на общините Сунак обяви поставяне на пауза увеличението на заплащането на служителите от публичния сектор, които не работят в здравеопазването, и увеличение на националната минимална заплата до 8,91 паунда (11,89 долара) на час.

Очаква се тази година икономиката да се свие с 11,3%, което е най-големият спад от повече от три века. Този удар ще бъде заличен не по-рано от 2022 г., като в дългосрочен план се прогнозира, че икономиката ще бъде с около 3% по-малка през 2025 г., отколкото се очакваше през март.

Безработицата ще достигне своя връх през второто тримесечие на следващата година от 7,5%, или около 2,6 милиона души.

Сега страната е изправена пред някои трудни решения за това как да се справи с бюджетния дефицит, който се доближава до следвоенния максимум от 400 милиарда паунда (533 милиарда долара).

Макар че прегледът на разходите не е данъчно събитие, наблюдателите на хазната се вслушваха в сигналите, че Сунак ще върне публичните финанси в по-стабилен коловоз в дългосрочен план, включително намеците за бъдещи повишения на данъците.

Най-коментираното съобщение е това за най-голямото увеличение на разходите за отбрана от три десетилетия: четиригодишна инвестиция от 24 милиарда паунда във въоръжените сили на страната. Сунак също така разкри нова финансова институция, която да помогне за привличането на частни средства към програми за инфраструктура.

Службата за управление на дълга в сряда обяви допълнителни 92 милиарда паунда заеми от декември до март. Годишната цифра е повече от два пъти сумата, събрана по време на пика на световната финансова криза и се сравнява с прогнозите на анализаторите от 482,8 милиарда паунда, показва проучване на Bloomberg.

Нарастването на заемите отразява и повишаващата се цена на широко разпространените блокади, които затвориха бизнеса, задържаха работниците вкъщи и доведоха икономиката до най-дълбоката рецесия от три века. Това също ще увеличи държавния дълг от два трилиона паунда.

Засега нарастването на продажбите на дългове не е повишило разходите на държавните заеми, до голяма степен благодарение на програмата за изкупуване на облигации на Английската централна банка. Доходността от 10-годишни държавни ценни книжа е спаднала до 0,32%, като през тази година е намаляла повече от наполовина заради усилията на централната банка.

Този месец АЦБ разшири своята програма за количествени улеснения със 150 милиарда паунда до 895 милиарда паунда.