Хонконг иска да се присъедини към новото търговско споразумение в Азия

71% от общата търговия на Хонконг със стоки е именно с членовете на RCEP

09:45 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Хонконг иска да се присъедини към новото търговско споразумение в Азия

Хонконг се надява да бъде част от първата група икономики, присъединили се към Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), след като споразумението влезе в сила, заяви финансовият секретар на автономния град Пол Чан в публикация в блога си в уебсайта си в неделя, предава Bloomberg.

Към момента страни по споразумението се Австралия, Бруней, Камбоджа, Китай, Индонезия, Япония, Лаос, Малайзия, Мианмар, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и Виетнам. Индия напусна преговорите в ранен етап.

Общия двустранен търговски обмен между Хонконг и 15-те държави членки на RCEP представлява 71% от общата търговия на Хонконг със стоки, пише Чан.

 „Присъединяването към споразумението RCEP ще бъде от полза за търговията с услуги и инвестициите.“

Най-голямото регионално споразумение за свободна търговия, обхващащо почти една трета от световното население и брутния вътрешен продукт бе подписано на 15 ноември. Китай подкрепя присъединяването на Хонконг към RCEP.

Междувременно Чан пише, че е важно да се подобри разбирането на обществото за „Една държава, две системи“ в светлината на социалните вълнения от миналата година. Той присъства на правен форум, отбелязващ 30-годишнината от Основния закон, който е квази конституцията на Хонконг. На това събиране Китай сигнализира за допълнителни промени в законодателството на Хонконг.