Nissan има шанс да се върне към печалба през 2021 г.

Японският автомобилопроизводител разчита на силно възстановяване на китайския пазар

10:50 | 26 септември 2020
Обновен: 11:57 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nissan очаква да възстанови рентабилността си през 2021 г., ако настоящата инерция се запази, след като търсенето в Китай вече започна да се възстановява от пандемията, каза главният изпълнителен директор на японската автомобилна компания Макото Учида, цитиран от Bloomberg.

Компанията, която през март отчете първата си загуба от десет години и най-голямата от 20 години насам, прогнозира силно възстановяване на китайския пазар до края на годината и планира да разшири присъствието си там, каза Учида по време на брифинг за медиите в рамките на Международното автомобилно изложение в Пекин 2020 в събота.

Китай се очерта като ключов пазар за втория по големина японски производител на автомобили, докато се опитва да се възстанови от скандала около бившия си ръководител Карлос Гон и спада на продажбите, който заплашва съюза му с Renault. Благодарение на стратегическото партньорство с Dongfeng Motor Group Nissan е един от най-силните японски производители на пътнически автомобили в най-голямата икономика в Азия.

Президентът на Dongfeng Motor Shohei Yamazaki заяви в събота, че докато други автомобилни пазари по света са изправени пред несигурност, Китай се възстановява добре.

Подобно на много производители на автомобили, пандемията от коронавирус задълбочи болката за Nissan. През последната фискална година компанията отчете 671 милиарда йени (6,2 милиарда долара) нетна загуба, която е най-голямата от две десетилетия, което допълнително отслаби позициите й в алианса с Renault и Mitsubishi Motors.

По време на тазгодишното изложение в Пекин, което е и едно от най-големите в календара на автомобилната индустрия, Nissan представя изцяло електрическият SUV Ariya, който се показва за първи път публично извън Япония. Компанията използва събитието и за да покаже GT-R50 от Italdesign.

 Nissan представя и функции от гамата на Intelligent Mobility, включително ProPILOT - технология за автономно шофиране за използване в еднолентово движение по магистралите.

Обновен състав

По-рано тази седмица Nissan представи новата дизайнерска концепция на луксозната марка Infiniti - QX60 Monograph - луксозен триредов SUV, който дебютира този уикенд. Производителят на автомобили ще продава модела в 23 страни, включително САЩ, Китай, Канада и Русия.

Председателят на Infiniti Пейман Каргар заяви, че компанията планира да пусне повече модели от първоначално планираното на най-големия автомобилен пазар в света. Продажбите на Nissan през юли в Китай са се увеличили с 11,6% спрямо година по-рано до 120 945 бройки, докато продажбите в САЩ са спаднали с 25,1% на годишна база до 74 041 броя.

Още през май от Nissan обещаха да пуснат 12 нови автомобила през следващите 18 месеца, но компанията планират да намалят както капацитета, така и броят на моделите с 20%.

Междувременно през този месец Nissan събра също 8 милиарда долара при първата си продажба на неконвертируеми доларови облигации от поне две десетилетия.