Модерно родителство: Как техниката може да възлага задачи вместо вас?

BSH Home Appliances интегрира своите умни уреди с приложение за управление на семейството

20:30 | 18 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Cate Dingley/Bloomberg
Снимка: Cate Dingley/Bloomberg

Постоянното напомняне на децата да си оправят леглата, да освободят съдомиялната и да нахранят котката наистина става досадно през всички тези месеци на карантината. Само ако можеше да се аутсорсне цялото това досаждане...  

Вместо да напомняте на децата си да свършат дадена работа за милионен път, защо не програмирате виртуални асистенти, които да правят това вместо вас?  

Производителят на домакински уреди BSH Home Appliances наскоро започна да интегрира своите умни уреди с S'moresUp - приложение за управление на семейството, което може да уведомява децата, когато съдовете са готови за изваждане от съдомиялната или прането е сухо. Уредите могат да комуникират и с Amazon и виртуалните асистенти на Google, пише The Wall Street Journal.  

Ако не разполагате с такива уреди, всичко е наред - има и други начини да стоварите тежестта от раменете си.  

Когато Тифани Люис, майка на три деца в щата Северна Каролина, паркира колата след пазаруване на хранителни стоки, тя отваря приложението на телефона на телефона си и нарежда на виртуалния асистент да обяви, че се е върнала и има нужда от помощ за пренасянето на покупките. Echo Dots в детските спални и Facebook Portal в кухнята разпространяват нейната команда.  

"Те не могат да отговарят на Alexa. Каквото им каже, това е ", разказва тя.  

Освен това тя заръчва на Alexa да обяви кога е време децата да помогнат с приготвянето на масата за вечеря или да донесат мръсното си пране.  

Известно време тя използва Alexa, за да напомня на 9-годишния си син да храни кучето всяка сутрин. За да се увери, че наистина го е направил, тя инсталира сензор за движение в купата за храна на кучето, което свързва с Alexa и чува съобщение, когато кучето е нахранено. 

"След около месец той изпълняваше задачата, преди Алекса да му каже, така че успяхме да намалим напомнянията, което беше неочаквано за мен", споделя Тифани.  

Рийвс Ксавиер, съосновател на S’moresUp, споделя, че някои потребители на приложението с тийнейджъри се оплакват, че трябва да напомнят на децата си да влязат в приложението, за да видят своите задължения. Семейства с по-малки деца са постигат по-добър успех, посочва Прия Раджендран, другият съосновател.  

S'moresUp позволява на децата да печелят виртуални пари за вършене на задачи. Когато децата имат достатъчно спестени средства, те могат да ги използват за награди, избрани от семейството. Повечето функции на приложението са безплатни. Но родителите, които плащат 4,99 долара на месец, получават достъп до допълнителни функции като например възможността за създаване на наказания за закъснение. В приложението няма реклами и в момента има 150 000 регистрирани семейства.