Възраждането на коронавируса помрачава възстановяването на туризма в Южна Европа

Испания, Италия и Гърция са сред най-зависимите от сектора страни на континента

13:22 | 30 юли 2020
Обновен: 13:28 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Испания застава на челно място относно опасенията за възраждане на коронавируса в Европа, а проблемът значително се разпространява в южната част на континента. Въпреки започналото възстановяване някои туристи от по-заможните северни региони изглежда предпочитат да останат по-близо до домовете си. Това може да нанесе удар на икономиките на страни като Испания, Италия и Гърция, в които секторът генерира голям дял от брутния им вътрешен продукт, пише Bloomberg. 

Много европейски

Много европейски държави са зависят силно от туристическия сектор. Графика: Bloomberg 

С навлизането на сезона в август и на фона на надеждите на операторите за резервации в последната минута, увеличаването на новозаразени, заедно със строгите правила за хигиена, социална дистанция и поставянето под карантина на пътуващите, увеличават несигурността. В допълнителен ход Европейският съюз се отказа от плновете си да отвори границите за повече чуждестранни туристи. 

В препоръка към националните правителства блокът посъветва външните му граници да останат затворени за хората от повечето страни, включително САЩ, за поне още две седмици. 

Лятото е сезонът, в които авиокомпаниите и хотелиерите генерират по-голямата част от приходите си, тъй като милиони европейци използват годишните си ваканции. 

Ситуацията обтяга отношенията и между европейските партньори. Властите в Лондон и Мадрид се сблъскаха тази седмица, след като Великобритания посъветва гражданите си да не предприемат несъществени пътувания до Испания и въведе 14-дневна карантина за влизащите в страната испанци. Малко по-късно британският транспортен министър заяви, че правителството обмисля начини за облекчаване на изискванията за карантина. 

“Повече болка”

Във вторник Германия предупреди жителите си да не пътуват до няколко испански области, като се позова на опасенията за огноща на вируса в тях и по отношение на местните блокади. 

“Всичко това води до по-дълъг период за възстановяването и повече болка за индустрията и глобалната икономика”, коментира Александър де Юниак, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт. 

Има “малка вероятност за ръст на международните въздушни пътувания, докато правителствата не намерят алтернативи по-бързо и решително на затварянето на граници, разрушаването на увереността, преустановяването на отварянията и свиващите търсенето карантини”, добавя той. 

В по-голямата част на Европа дневният ръст на новозаразени остава далеч от пика в края на март. Въпреки това Испания регистрира над 900 случаи на заразени три пъти през миналата седмица - тенденция, която не беше валидна от началото на май. 

Туристическото търсене се сви с над 50% през тази година дори преди подновения ръст на новозаразени, като не се очаква то да се върне на предкризисните нива до 2023 г., сочат данни. 30 милиона работни места в сектора могат да бъдат загубени през 2020 г.