Отлагането на Brexit носи нови предизвикателства за Джонсън

Търговската сделка между ЕС и Кралството може да се окаже далеч по-сложна от тази за раздялата помежду им

14:15 | 28 октомври 2019
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Dan Kitwood
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Dan Kitwood

Неуспехът на британския премиер Борис Джонсън да извади Великобритания от Европейския съюз (ЕС) до 31 октомври, както обещаваше, изправя страната пред опасността от нов критичен период следващата година, пише Bloomberg.

Дори и да успее да завърши процеса по Brexit, британският премиер ще има по-малко пространство за маневри, сблъсквайки се с позната дилема: Как да преустанови връзките с ЕС след четири десетилетия членство в блока, без това да донесе масивни щети за британските бизнес и икономика.

Решението от понеделник Brexit да бъде отложен с три месеца (до 31 януари 2020 г.) значи, че страната ще има много малко време да договори споразумение за свободна търговия с ЕС до края на 2020 г., когато планирания транзитен период след раздялата между Великобритания и блока трябва да приключи.

Според условията на споразумението на Джонсън Великобритания ще трябва да реши до юни дали да поиска максималното 2-годишно удължаване на гратисния период. Ако Кралството откаже да го направи, ще може да напусне блока без търговско споразумение, ако двете страни не успеят да постигнат такова в рамките на оставащите едва 6 месеца.

Очакванията са тези преговори да са едни от най-сложните. Сключването на предишните търговски сделки на блока отне няколко години. В рамките на 5 години ЕС успя да постигне договорка с Япония и Канада за отваряне на пазарите, а 20 отне сключването на сделката с групата "Меркосур" (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай).

Сключването на търговските сделки отнема години на ЕС. Графика: Bloomberg

Докато премахването на митата заемаше съществено място в тези споразумения, преговорите между ЕС и Великобритания ще имат за цял да запазят безмитната търговия през Ламанша, като в същото време ще се съсредоточат и върху много по-сложна материя: бъдещото привеждане в съответствие на британските регулаторни стандарти с тези на блока.

27-те страни членки на ЕС ще имат множество лостове на влияние, що се отнася до преговорите с Великобритания за сключване на търговска сделка. Това беше валидно и в рамките на 2-годишните разговори за начина, по който ще протече Brexit. Този път обаче Кралството няма да разполага с лукса да има необходимото време.