Търговският излишък на Китай със САЩ се сви до най-ниското си ниво от май 2018 г.

Износът на втората най-голяма икономика в света за януари се е увеличил с 9,1% на годишна база

17:20 | 14 февруари 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Търговският излишък на Китай със САЩ се е свил до 27,3 млрд. долара през януари, което е най-ниското му ниво от май 2018 г. Износът към САЩ от Китай е намалял с 2,4% на годишна база, а вносът – с 41,2%, предава Investor.bg.

Износът на Китай неочаквано се завърна към растеж през януари след шоков спад предишния месец, а вносът се е свил повече от очакваното. Според анализаторите обаче силното представяне вероятно се дължи на сезонни фактори, като те продължават да очакват отново слаби данни за в бъдеще

Износът за януари се е увеличил с 9,1% на годишна база, показаха митническите данни, тотално разминавайки се с очакванията на икономистите за спад от 3,2%. Това показва и обрат спрямо понижението от 4,4% през декември.

Вносът се е свил с 1,5%, което отново е доста по-добре от прогнозите за намаление от 10% и намалява спада от 7,6% от декември.

Така страната излиза с търговски излишък от 39,16 млрд. долара за месеца.

Макар четенията да изглеждат положителни на пръв поглед, анализаторите предупреждават, че данните от Китай в началото на годината трябва да се приемат с повишено внимание заради бизнес изкривяванията, причинени от празниците около Китайската нова година, започнала на 4 февруари.

Много компании ускоряват доставките си или попълват запасите си от суровини преди празниците.

„Очевидно цифрите изненадаха пазара положително. Но предвид забавянето на глобалните заводски данни и слабите данни за корейската търговия, може да бъде преждевременно да заключаваме, че търговските перспективи са се подобрили въз основа само на цифрите от януари“, коментира Томи Си, икономист за Китай в OCBC Bank в Сингапур.