Вероятността за рецесия във Великобритания се увеличи до 30%

Brexit без сделка може допълнително да свие британската икономика, предупреди гуверньорът на АЦБ Марк Карни

12:50 | 10 февруари 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вероятността Великобритания да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца е почти 30%, сочи нови изследване на Bloomberg.

Според изследването, проведено сред икономисти, 30% е вероятността за две последователни тримесечия на отрицателен икономически ръст в Кралството. Това е най-високото ниво след 2016 г. Месец по-рано тази година вероятността беше 25%, а през цялата 2018 г. тя варираше в стойностите около 20%.

Трябва да се отбележи, че проучването е изготвено в периода между 1-ви и 6-ти февруари, преди Английската централна банка да публикува новите прогнози за очаквания ръст през 2019 г.

Централната банка предупреди миналата седмица, че икономиката на Кралството се намира вероятно в най-слабата си година от световната финансова криза преди десетилетие. Тя намали прогнозата си растежа за 2019 г. от 1,7% на 1,2%. За 2020 г. очакванията за икономически растеж също бяха снижени до 1,5% от 1,7%.

Brexit без сделка ще увеличи допълнително вероятността за свиване на британската икономика, заяви по време на пресконференция гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни.