Сорос: Си Дзинпин е най-опасният противник на демокрациите

Бившият мениджър на хедж фонд заяви, че Китай използва алгоритми, за да намери заплахи за еднопартийната система

13:10 | 25 януари 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Милиардерът Джордж Сорос отправи предупреждение за „смъртната опасност" от използването на изкуствен интелект в Китай за репресия на гражданите под ръководството на президента Си Дзинпин, когото определя като „най-опасния противник на демокрациите“. Това пише Investor.bg.

„Инструментите за контрол, разработени от изкуствения интелект, дават присъщо предимство на тоталитарните режими над отворените общества", каза 88-годишният милиардер в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Китай не е единственият авторитарен режим в света, но несъмнено е най-богатият, най-силният и най-развитият в областта на машинното обучение и изкуствения интелект".

Бившият мениджър на хедж фонд заяви, че Китай разработва централизирана база данни, която ще си служи с алгоритми, за да определи дали дадено лице представлява заплаха за еднопартийната система. Въпреки че така наречената социална кредитна система все още не е напълно разработена, „тя ще подчини съдбата на индивида на интересите на еднопартийната държава по безпрецедентен в историята начин", каза Сорос.

Още по темата прочетете в Investor.bg.