Ikea реорганизира глобалния си бизнес

Шведската компания смята да заложи повече на онлайн магазините си

19:39 | 21 ноември 2018
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Шведската компания Ikea освобождава около 7,5 хил. от служителите си и реорганизира глобалния си бизнес, предава CNN.

Ingka Group, която притежава и оперира повечето от магазините на Ikea, посочи в сряда, че съкращава глобално работната сила с около 5% и преминава към по-малки магазини и повече възможности за онлайн пазаруване.

“Осъзнаваме, че търговията на дребно се трансформира до степен, на която не сме били свидетели преди”, посочва в свое изявление главният изпълнителен директор на Ingka Group Йеспер Бродин. “С бързата промяна на потребителските навици се променяме и ние, като инвестираме и развиваме бизнеса си, за да посрещнем техните нужди по нов и по-добър начин”, добавя той.

Съкращенията ще засегнат предимно административните и поддържащи позиции. Ikea посочи, че по-малко от 75 работни места ще бъдат премахнати в САЩ.

Шведската компания добави, че всъщност реорганизацията на дейността ѝ може да доведе до създаването на нови 11,5 хил. работни позиции чрез отварянето на нови 30 по-малки магазина по целия свят. Към момента Ingka притежава 367 магазина на Ikea и е работодател на 160 хил. от 208-те хил. служители на компанията.

"Ще поставим по-голям акцент върху подобряването на съществуващите ни магазини и ще се възползваме от възможността да подновим и преоткрием бизнеса си по начин, вдъхновен от нашата история и култура", посочва още Бродин.

Наскоро Ikea отвори първия си магазин в Индия, като планира откриването на още 25 в азиатската страна.