Великобритания е извършила кибератака срещу "Ислямска държава"

Резултатът от офанзивата е с "широк обхват"

07:46 | 13 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Великобритания е извършила "голяма нападателна кибер кампания" срещу Ислямска държава, твърди директорът на Правителствената централа за комуникации (Government Communications Headquarters - GCHQ), цитиран от BBC.

Според Джереми Флеминг, който е бивш агент на МИ5, резултатът от офанзивата е с "широк обхват" и тя е намалила възможностите на групировката да координира атаките си и да разпространява пропаганда. В публична реч в Манчестър пред конференция по кибернетична сигурност той каза, че операцията е "прекалено деликатна, за да бъде обсъждана", но е показала колко ефективна може да бъде една насочена кибератака.

Директорът на GCHQ отправи критики към Русия заради нейното, по думите му, "недопустимо кибер поведение", което е "растяща заплаха" за Обединеното кралство и неговите съюзници. Той спомена безразборните атаки с вируса NotPetya срещу Украйна, който после се разпространи по света.

Впоследствие Лондон и Вашингтон обвиниха за това кибернападение руски военни, което Москва отрече. Според Флеминг руснаците не играят по правилата, като "замъгляват границите между престъпните и държавните действия", предаде BBC.