Петролът се стабилизира, като спадът на запасите в САЩ балансира търсенето в Китай

Brent се търгуваше под 85 долара за барел, след като падна с повече от 3% през последните три сесии

09:30 | 10 юли 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизираха, тъй като признаците за ново намаляване на запасите в САЩ бяха балансирани от опасенията относно китайското търсене и продължаващата несигурност относно графика за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв.

Сортът Brent се търгуваше под 85 долара за барел, след като падна с повече от 3% през последните три сесии, като West Texas Intermediate надвиши 81 долара. Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол са се свили с 1,92 милиона барела миналата седмица, като спад е регистриран и в ключовия център в Кушинг, Оклахома, според хора, запознати с цифрите. Общите запаси потънаха с повече от 12 милиона барела предходната седмица.

В Китай, най-големият вносител на петрол в света, данните от сряда подчертаха икономическите предизвикателства пред нацията, като дефлационният натиск продължава, тъй като фабричните цени паднаха. Това последва поредица от по-ранни сигнали, които предполагат намален апетит за суров петрол от някои от националните рафинерии.

Петролът остава комфортно по-skyp за годината, като печалбите са подкрепени от съкращенията на доставките от ОПЕК+, както и от очакванията за по-разхлабена парична политика на САЩ. Джером Пауъл каза във вторник, че докато следи за признаци на слабост на пазара на труда, политиците на Федералния резерв все още искат да видят повече доказателства, че инфлацията се забавя, преди да намалят разходите за заеми.

„Притесненията относно търсенето на петрол в Китай нарастват напоследък и последните данни за инфлацията няма да направят много, за да облекчат тези опасения, като ще бъдат по-слаби от очакваното“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за ING Groep NV. Междувременно коментарите на Пауъл нямаха твърде значително въздействие върху пазара, тъй като очакванията за намаляване на лихвените проценти през септември не са се променили, каза той.

Неотдавнашната вяла търговия на суровия петрол отбеляза спад на волатилността. Подразбиращата се волатилност на Brent - прогноза за вероятно движение на фючърсите на петрола, което е свързано с ценообразуването на опциите - е близо до най-ниското ниво от около шест години.

Търговците ще проучат месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол по-късно в сряда за повече информация относно перспективите на световния пазар. Международната агенция по енергетика ще публикува съответното си мнение ден по-късно.