От Токио до Ню Йорк фондовите пазари са в рекорден бум по целия свят

От 20-те най-големи фондови пазара в света, 14 са достигнали исторически върхове наскоро

13:02 | 19 май 2024
Автор: Ян-Патрик Барнерт, Александра Семенова, Джефри Морган, Майкъл Мсика
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От Ню Йорк през Лондон до Токио, ако има нещо общо между световните капиталови пазари, то е това: рекордни върхове.

От 20-те най-големи фондови пазара в света, 14 са достигнали исторически върхове наскоро. Индексът MSCI ACWI, който проследява развитите и нововъзникващите пазари, беше в рекорден период, поставяйки нов връх в петък. В САЩ индексите S&P 500 и Nasdaq 100 достигнаха рекорди тази седмица, докато Dow Jones Industrial Average премина 40 000 за първи път в историята. Междувременно най-големите борси в Европа, Канада, Бразилия, Индия, Япония и Австралия в момента са на или близо до своите пикове.

Предстоящите намаления на лихвените проценти, здравите икономики и корпоративните печалби стимулират активността. И нещо повече, има много потенциални двигатели, които да поддържат ралито, като например 6 трилиона долара във фондове на паричния пазар, докато рисковете остават оскъдни.

„От макро гледна точка няма червени сигнали“, каза Салман Ахмед, глобален ръководител на макро и стратегическо разпределение на активи във Fidelity International, който има наднормено тегло на глобалните акции в своите портфейли с множество активи. „Цикличната картина остава силна и ралито се разширява.“

Априлското отдръпване на глобалните акции не продължи дълго, тъй като купувачите на спад постоянно се появяваха. Това помага да се обясни защо S&P 500 не е отбелязал спад от 2% за 311 дни, най-дългата му поредица от 2017-2018 г. И дори китайските акции, които се борят, откакто достигнаха връх през февруари 2021 г., започват да се завръщат.

Имайки предвид всичко това, ето актуалното състояние на основните пазари на акции по света:

Рали от 12 трилиона долара

S&P 500 постави 24 нови най-високи стойности за всички времена през 2024 г., след като прекара две години без нито един, тъй като американските акции поскъпнаха с 12 трилиона долара от края на октомври. Една част от това са надеждите за меко кацане, като икономиката остава силна, докато инфлацията се охлажда, което стимулира залозите, че Федералният резерв ще облекчи паричната политика още по-късно тази година.

Друга част е ентусиазмът към технологиите за изкуствен интелект. Гигантът за AI чипове Nvidia Corp. сам по себе си е отговорен за около една четвърт от печалбите в S&P 500. А заедно с Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. и Alphabet Inc., основател на Google, приблизително 53 % от покачването на бенчмарка идва само от пет акции.

Така че може би новият крайъгълен камък на Dow тази седмица беше по-значимото развитие, тъй като той е по-малко претеглен спрямо тези големи технологични гиганти, според Дейв Маца, главен изпълнителен директор на Roundhill Investments.

„Въпреки че силата на технологичния сектор беше невероятно важна за подпомагането на пазарите да правят високи нива, това далеч не е единственият сектор, който се справя добре“, каза той. „Докато някои сочеха, че пазарът е твърде концентриран миналата година, не можете да кажете същото през 2024 г.“

Изненадата в Европа

Европейските акции също са в рекорден ръст, тъй като икономическите данни показват признаци на дъно на фона на положителните изненади тази година. Това подхранва корпоративните печалби и стимулира очакванията за пазарите да продължат да надграждат ралито.

„Очакваният бавен сезон на отчетите се оказа по-добър от очакванията“, казаха стратезите на BNP Paribas, водени от Жорж Дебас, отбелязвайки, че три четвърти от европейските компании са изпълнили или надхвърлили очакванията за печалби, като маржовете са се подобрили. Това подхранва прогнозите на анализаторите за бъдещи печалби, вдигайки акциите нагоре.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши през пет от последните шест месеца, като разликата в паричната политика от САЩ вероятно ще бъде попътен вятър за акциите в региона. През последните няколко месеца Европейската централна банка изрази различен тон от Фед, а пазарите на облигации очакват ЕЦБ да намали лихвите преди своя партньор в САЩ за първи път.

Въпреки че ралито беше силно концентрирано в шепа акции, то се разширява от февруари, като 16 акции допринасят за 50% от годишните печалби в Stoxx 600. Novo Nordisk A/S е най-големият, съставляващ 10% от възвръщаемостта на индекса тази година, докато ASML Holding NV и SAP SE представляват съответно 7,7% и 4,3%.

Суровините повдигат акциите

Индексът FTSE 100 на Обединеното кралство надмина Euro Stoxx 50 в доларово изражение през последните три месеца, възстановявайки голяма част от слабото си представяне от началото на годината. Покачващите се цени на суровините бяха ключов двигател, който помогна на един от най-евтините развити капиталови пазари в света да започне да догонва конкурентите си.

Икономически чувствителният сектор на суровините също тласна основния бенчмарк на канадските борси, S&P/TSX Composite Index, до най-високото си ниво за всички времена. Златото и медта многократно поставяха рекорди тази година, давайки тласък на масивния минен сектор в страната, който представлява над 12% от теглото на индекса.

„Цените на благородните метали се доближават до десетилетни върхове, установени само преди няколко седмици, което може да поддържа канадския индекс засега, въпреки че обръщане може да доведе до проблеми“, пишат в бележка анализаторите на Bloomberg Intelligence Джилиан Волф и Джина Мартин Адамс.

Япония се завръща

Японският Nikkei 225 е нараснал с 16% тази година, добавяйки към ръст от 28% миналата година. Страната привлече инвеститори и доведе до печалби с кампания за подобряване на възвръщаемостта на акционерите, слабата йена и края на отрицателните лихви в Япония.

Стратезите на BlackRock Inc. казаха, че падащата йена може да отблъсне чуждестранните инвеститори. Но те също смятат, че перспективите са добри в дългосрочен план поради корпоративните реформи, вътрешните инвестиции и ръста на заплатите.

Индия също е в силен ръст, като бенчмаркът S&P BSE Sensex поставя рекорди и надминава Китай, благодарение на инвестиционните обещания на правителството и разширяващата се икономика. Инвеститорите обаче станаха предпазливи през последните седмици поради несигурността на изборите и високите оценки.

Междувременно австралийският индекс S&P/ASX 200 достигна връх на 28 март, след като данните за инфлацията засилиха прогнозите, че лихвите са достигнали своя връх. Оттогава очакванията се промениха като бивш служител на централната банка, който прогнозира, че съкращенията може да дойдат едва в края на 2025 г. Въпреки това австралийските акции отново се движат близо до това рекордно ниво.