Хората със състояние от над $100 млрд. са повече от всякога

От най-богатитие е Бернар Арно, основател и главен изпълнителен директор на LVMH, с нетно състояние 222 млрд. долара

19:30 | 17 май 2024
Обновен: 13:51 | 19 май 2024
Автор: Павел Велев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В клуба на свръхбогатите в света вече членуват 15 души със състояние над 100 млрд. долара - най-много в историята, които сърфират по вълните на изкуствения интелект, луксозните стоки и геополитическите промени.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg общата нетна стойност на тези хора е нараснала с 13% тази година до 2,2 трилиона долара, изпреварвайки темповете на инфлацията и по-широкия фондов пазар. Те притежават близо една четвърт от богатството на 500-те най-богати хора в света.

Макар че 15-те богаташи и преди са надхвърляли 100 млрд. долара, за първи път всички те притежават едновременно богатство с такъв размер. Наследницата на L'Oreal SA Франсоаз Бетенкур Майерс, основателят на Dell Technologies Inc. Майкъл Дел и мексиканският милиардер Карлос Слим първоначално достигнаха прага през последните пет месеца, а някои от тях се колебаят около него, като го преминават многократно.

Бетенкур Мейерс стана първата жена, натрупала 12-цифрено състояние през декември, след като акциите на луксозната козметична компания отбелязаха най-добрата си година от 1998 г. насам. 70-годишната Бетенкур Мейерс заема 14-то място в индекса с нетно състояние 101 млрд. долара.

Дел също наскоро достигна 100 млрд. долара, след като търсенето на оборудване, свързано с изкуствения интелект, повиши цената на акциите на Dell Technologies до рекордно високи нива. Сега той е на 11-о място в индекса на богатството на Bloomberg със състояние 113 млрд. долара.

Сред другите нови членове е 84-годишният Слим, който заема 13-о място със 106 млрд. долара. Най-богатият човек в Латинска Америка е добавил около 28 млрд. долара към нетното си състояние през 2023 г. на фона на бума на мексиканското песо, който е спомогнал за увеличаване на акциите на компаниите в неговата бизнес империя, които варират от строителство до управление на ресторанти и магазини.

В клуба се завръщат и стари имена. Гаутам Адани, 61 г., наскоро се завърна в елитната група, след като атака на къси продажби го накара да загуби повече богатство от всеки друг през 2023 г. Акциите на неговата водеща компания Adani Enterprises Ltd. поскъпнаха, тъй като глобалните инвеститори все повече се фокусират върху бизнеса в Индия.

Водещ в групата е 75-годишният основател и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно с нетно състояние 222 млрд. долара. По-голямата част от богатството му се дължи на дела му в най-големия производител на луксозни стоки в света.

Основателят на Amazon.com Inc. 60-годишният Джеф Безос се нарежда на второ място с нетна стойност 208 млрд. долара благодарение на собствеността си върху най-големия онлайн търговец на дребно в света. Tesla Inc. главен изпълнителен директор, 52-годишният Илон Мъск, има нетно състояние 187 млрд. долара и заема трето място в индекса. Богатството му, което е намаляло с над 40 млрд. долара през тази година, се състои главно от дела му в най-ценния производител на автомобили в света.