Отслабващият пазар на дизелово гориво се превръща в проблем за петрола

Показател за това колко слаб е станал пазарът е колко лесно той се справи със спада в доставките от Русия, където ударите на украински дронове прекъснаха петролните рафинерии в страната

06:52 | 22 април 2024
Автор: Алекс Лонгли и Рейчъл Греъм
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалният пазар на дизелово гориво се влошава, тревожен икономически сигнал и храна за размисъл за оптимистите сред петролните търговци.

В Европа, САЩ и Азия фючърсните пазари се сринаха до това, което е известно като контанго, при което по-близките във времето цени не изискват премии. Обикновено се разглежда като признак на слабост.

„Има истинска слабост на физическия пазар, както се отразява в нарастващото контанго във фючърсните договори за дизел“, каза Тамас Варга, анализатор в брокерската компания PVM. „Има общо усещане за влошаване на настроението.“

Дизелът е важен компонент на търсенето на петрол. Горивото се използва за захранване на тежка промишленост като селско стопанство и минно дело, както и за автомобили и камиони.

Заедно с газьола, който е подобен продукт, но с по-високо съдържание на сяра, около 28,2 милиона барела са били консумирани през 2022 г., според Energy Institute Review of World Energy. Общото търсене на петрол през тази година е било около 97,3 милиона барела на ден, показват данните.

Но признаците на анемично потребление на гориво се появяват, дори ако това може да е период на слабост.

Мярка за търсенето в САЩ – количеството доставено дестилатно гориво – е средно 3,66 милиона барела на ден досега през 2024 г., най-лошото начало на годината от 2016 г. и доста под нивата от 2020 г., когато Covid засяга потреблението, показват данни на Администрацията за енергийна информация.

В Европа, където шофьорите се отдалечиха от горивото, продажбите вървяха надолу. Френските продажби както на извънпътен, така и на пътен дизел се сринаха с 12% на годишна база през март. Последните данни от Германия, Италия и Обединеното кралство също сочат годишен спад.

Дори в Китай, двигателят на растежа на търсенето на петрол, слабото местно потребление води до скок на износа. Дизеловите настроения в Шандонг - където частните рафинерии са насочени към производството на гориво - са меки.

Основните мечи основи на пазара включват бавно икономическо възстановяване в основните региони и значително увеличение на капацитета за производство на дизел в Африка, Близкия изток и Мексико, според Джеймс Ноел-Бесвик, анализатор в Sparta Commodities.

Показател за това колко слаб е станал пазарът е колко лесно той се справи със спада в доставките от Русия, където ударите на украински дронове прекъснаха петролните рафинерии в страната.

Данните от аналитичната фирма Kpler показват, че руските доставки са били средно 740 000 барела на ден през 10-те дни до 13 април. Това е спад с около 25% в сравнение със средната стойност по това време на годината между 2019 г. и 2023 г.