Русия евакуира райони на наводнения град Орск след скъсване на язовирна стена

В засегнатите райони живеят близо 11 000 души. Според местните власти и руските служби за спешна помощ язовирът се е скъсал след проливни дъждове

11:25 | 6 април 2024
Обновен: 11:26 | 6 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: orsk-adm.ru
Снимка: orsk-adm.ru

Местните власти в Русия наредиха на жителите да евакуират няколко района в град Орск, Оренбург, след като язовир се скъса, предизвиквайки нови наводнения в планината Урал.

В засегнатите райони живеят близо 11 000 души, съобщи Интерфакс, като се позова на градските власти. Според местните власти и руските служби за спешна помощ язовирът се е скъсал след проливни дъждове.

По-рано тази седмица Русия обяви извънредно положение в Оренбургския регион, след като продължилите седмици проливни дъждове доведоха до широко разпространени наводнения. Повече от 2000 души бяха евакуирани от домовете си в района.

Според Министерството на извънредните ситуации в Орск 600 жилища са били наводнени през нощта. Около 530 души оказват помощ в спасителните дейности, съобщиха от министерството. Не се съобщава за ранени или загинали.


Язовирна стена се скъса в руски град в планината Урал

Орск е град с население от около 200 000 души близо до границата на Русия с Казахстан. През града минават реките Урал и Ор. Язовирната стена е построена преди около десетилетие.