Петролът задържа спадa заради признаци за макроикономическа слабост

Brent беше близо до 83 долара за барел, след като падна с 0,9% в понеделник

09:51 | 5 март 2024
Обновен: 10:09 | 5 март 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът задържа спада, тъй като признаците на макроикономическа слабост - особено в най-големия вносител Китай - засенчиха широко очакваното удължаване на съкращенията на добива от ОПЕК+.

Глобалният бенчмарк Brent беше близо до 83 долара за барел, след като падна с 0,9% в понеделник, докато West Texas Intermediate се търгуваше под 79 долара. По-широките пазари останаха потиснати преди публикуването на данните за работните места в САЩ и забележките на служители на Федералния резерв, като мрачната перспектива за Китай също замъглява перспективата.

Суровият петрол поскъпва бавно, което доведе до ръст в цената на Brent с около 7% от началото на годината, подкрепен от напрежението в Близкия изток и ограничаването на доставките от ОПЕК+. Този оптимизъм беше смекчен от силното производство извън картела, нестабилната перспектива за търсене в Китай и намаляването на очакванията за това кога централните банки ще започнат облекчаване на паричната политика.

Китай постави годишната си цел за растеж от около 5%, повишавайки очакванията за официални лица да отприщят повече стимули, докато се опитват да повдигнат доверието в забавящата се икономика. Страната също си постави по-амбициозна цел за намаляване на количеството енергия, необходима за икономическа експанзия, или енергийна интензивност, тази година.

Целта за растеж „е по-висока летва, доколкото Китай губи попътните ветрове на възстановяване след пандемията и благоприятна база“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията за Азия на Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. Петролът може да намери подкрепа, „ако държавните разходи са насочени предимно към индустрията, където чувствителността към петрола е по-висока“, каза той.

Преговорите за пауза в боевете във войната Израел-"Хамас" остават в застой. Междувременно друг контейнеровоз - MSC Sky II - беше нападнат в Червено море от базираните в Йемен бунтовници хути.

В неделя ОПЕК и нейните партньори удължиха ограничението на добива с приблизително 2 милиона барела на ден до края на юни, като ходът до голяма степен беше очакван. Съкращенията на групата ще бъдат постепенно отменени в зависимост от пазарните условия след това, каза секретариатът на ОПЕК.