Водена от Саудитска Арабия група прокарва плана си за палестинска държава

Много европейски държави са приели единния арабски план, въпреки че Вашингтон все още не е

18:30 | 29 февруари 2024
Автор: Сам Дагер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водена от Саудитска Арабия група от арабски държави настоява САЩ и съюзниците им да убедят Израел да обмисли обновен план за палестинска държавност, който според тях ще намали напрежението в Близкия изток, според няколко арабски служители, участващи в изготвянето на предложението.

Въпреки че има безброй препятствия за преодоляване - не на последно място съпротивата от страна на Израел - алиансът, който включва Египет, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства, вижда потенциално прекратяване на огъня във войната Израел-"Хамас" да стане постоянно и да проправи пътя за нови преговори, казаха хората, които пожелаха анонимност, обсъждайки чувствителни въпроси.

Много европейски държави са приели единния арабски план, въпреки че Вашингтон все още не е, казаха двама от официалните лица. САЩ и преди са виждали всяка сделка за палестинците главно в контекста на целта си да изградят дипломатически връзки между Израел и Саудитска Арабия, като същевременно облекчат икономическата интеграция на еврейската държава и сигурността в Близкия изток, казаха те.

Арабското предложение се разисква, докато преговарящите от Израел, САЩ, Египет и Катар се опитват да постигнат съгласие за временна пауза в боевете между Израел и "Хамас" и връщане на заложници, държани от подкрепяната от Иран въоръжена група. Израел също ще потърси помощ от съседите от Близкия изток, за да възстанови Газа, когато конфликтът най-накрая приключи, каза в интервю министърът на икономиката и промишлеността Нир Баркат.

Планът, който се основава на Арабската мирна инициатива от 2002 г., се очаква да очертае създаването на палестинска държава по линиите на границите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г. Той ще включва мерки като отмяна на израелските селища в контролирания от палестинските власти Западен бряг - една от двете основни палестински територии заедно с Газа - и механизми за прилагане на решение за две държави, казаха двамата високопоставени арабски служители.

Арабските държави няма да се включат във възстановяването на Газа, освен ако няма ангажимент от страна на Израел да предприеме стъпки към установяване на палестинска държавност, казаха служители.

Водената от Саудитска Арабия група вижда приемането на своето предложение за Палестина като крайна цел, но остават потенциално непреодолими предизвикателства. От една страна, министър-председателят Бенямин Нетаняху настоя, че всяко спиране на кампанията на Израел за унищожаване на "Хамас" в отговор на зверствата на групата от 7 октомври ще бъде временно, тъй като „пълната победа“ е единствената цел.

Израел ще се противопостави на това палестинската държавност да бъде „натикана в гърлата ни“, каза Нетаняху пред CBS News в неделя.

Реалистичен план

Междувременно Вашингтон и Рияд работят върху това, което смятат за по-реалистична версия на плана. Той се стреми да използва перспективата Саудитска Арабия да признае Израел, за да извлече отстъпки от еврейската държава по отношение на палестинската държавност, според човек, запознат с мисленето на САЩ.

Саудитска Арабия вижда двете направления - арабския план и преговорите с Вашингтон - като допълващи се, каза човек, близък до ръководството на кралството. Арабският план може да бъде обявен публично през следващите седмици и ще послужи като лост за получаване на максимални ползи за палестинците, добави той.

Служител от саудитското външно министерство не отговори на искане за коментар.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза във вторник на колегите си от Саудитска Арабия и ОАЕ, че Вашингтон иска „устойчив мир чрез създаването на независима палестинска държава с гаранции за сигурност за Израел“.

„Цяло поколение“ араби „сега не вярва в жизнеспособността на мира с Израел“, каза йорданският външен министър Айман Сафади в интервю на Мюнхенската конференция по сигурността по-рано този месец.

„За да се справим с този гняв и възмущение, създадено от тази война, ще е необходимо нещо трансформиращо“, каза той. Трябва да има „срочен план, който започва с крайната цел за реализиране на палестинска държава“.

По време на панелна дискусия на същата конференция външните министри на Египет и Саудитска Арабия предупредиха, че войната между Израел и "Хамас", която досега е убила почти 30 000 души в Газа, според управляваните от "Хамас" здравни власти, подклажда екстремизма в арабския и мюсюлманския свят. Бойци на "Хамас" убиха около 1200 души на 7 октомври.

Войната осигурява „огромно количество подкрепа“ за тези, които не вярват в арабско-еврейското съвместно съществуване и тези, които искат да наемат млади хора в „екстремистки идеологии и терористични актове“, каза саудитският външен министър принц Фейсал Бин Фархан. Продължаването на войната е „въпрос на националната сигурност за нас в региона и извън него“.

Брюкселска конференция

Белгийският външен министър Хаджа Лахбиб каза, че "все повече и повече" страни в Европейския съюз приемат водения от Саудитска Арабия план за две държави и Брюксел най-вероятно ще бъде домакин на конференция, за да го разкрие.

„Нуждаем се от действия сега“, каза тя.

Саудитска Арабия вярва, че палестинската държавност е „разумна“ цена, която Израел трябва да плати в замяна на дипломатически отношения с Рияд и зависи от САЩ да убедят еврейската държава, каза Робърт Сатлоф, изпълнителен директор на мозъчния тръст Washington Institute, миналата седмица след пътуване до региона.

Проблемът е, че повечето арабски държави изглежда не оценяват доколко 7 октомври промени Израел, като населението е обхванато от вълна на военновременен патриотизъм и все още е травматизирано от нахлуването на "Хамас", добави той.

„За по-голямата част от израелците дори говоренето за решение с две държави се възприема като странно, дори извратено“, каза Сатлоф.