Украйна вижда риск Русия да пробие отбраната до лятото

Голяма офанзива все още би била предизвикателство за Кремъл след две години война, която изтощи силите му

14:30 | 29 февруари 2024
Обновен: 15:35 | 29 февруари 2024
Автор: Дарина Краснолуцка и Наталия Дроздяк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украински официални лица са загрижени, че настъплението на Русия може да набере значителна скорост до лятото, освен ако съюзниците им не увеличат доставките на боеприпаси, според човек, запознат с техния анализ.

Вътрешните оценки на ситуацията на бойното поле от Киев стават все по-мрачни, докато украинските сили се борят да удържат руските атаки, като същевременно разпределят броя на снарядите, които могат да изстрелят.

Главнокомандващият Александър Сирски каза в четвъртък, че грешките на командирите на фронта са усложнили проблемите, пред които е изправена защитата на Украйна около Авдиивка, която беше превзета от руските сили този месец. Сирски каза, че е изпратил още войски и боеприпаси, за да подсили украинските позиции.

Песимизмът сред Украйна и нейните съюзници се засилва от седмици, тъй като те виждат как руските сили поемат инициативата на фронтовата линия, докато жизненоважна помощ от САЩ е задържана в Конгреса. Падането на Авдиивка и няколко близки села подхранва опасенията, че защитата на Киев може да не успее да издържи.

Тези загуби трябва да действат като сигнал за съюзниците на Украйна, каза европейски служител.

„Украйна може да започне да губи войната тази година“, каза Майкъл Кофман, специалист по Русия и Украйна от Фондацията за международен мир Карнеги, в подкаста War on the Rocks.

Руският президент Владимир Путин не се е отказал от първоначалната си цел да превземе големи градове, включително столицата Киев и Одеса, според оценки на украинското разузнаване, каза лицето, което поиска анонимност, за да обсъжда въпроси, които не са публични. Ако руските сили стигнат до Одеса, те ще могат да затворят ключовите маршрути за износ на зърно на Украйна през Черно море и също така да отворят достъп до Молдова, където отцепилият се регион Приднестровието в сряда се обърна към Москва за политическа подкрепа.

В зависимост от резултатите от текущата кампания, Русия ще реши дали да продължи с бавно напредване, или да натрупа ресурси за по-голям удар, който да пробие украинските линии това лято, каза човек, близък до ръководството на Украйна.

В четвъртък Путин повтори, че все още планира да постигне целите, поставени в началото на инвазията, които остават непроменени от 2022 г., по време на обръщение към Федералното събрание.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че недостигът на боеприпаси се отразява на ситуацията на бойното поле и предупреди, че Русия планира нова офанзива през пролетта или началото на лятото.

„Ще ни бъде трудно през следващите месеци, защото има колебания в САЩ, които оказват влияние върху някои страни, въпреки че Европейският съюз показа, че е способен да бъде лидер с неговата подкрепа“, каза Зеленски.

Тъй като украинските сили отчаяно се нуждаят от повече боеприпаси, някои съюзници, водени от Чешката република, обмислят закупуването на около 800 000 артилерийски снаряда извън ЕС, за да ги дадат на Украйна.

Голяма офанзива все още би била предизвикателство за Кремъл след две години война, която изтощи силите му. Усилията на Русия да превземе Киев, Харков и да премине към Одеса в първите седмици на войната се провалиха грандиозно.

Въпреки недостига на Украйна Русия ще има нужда от много повече войници, но също и от тежки танкове и превозни средства, за да започне офанзива, каза адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО, в интервю на 17 февруари. Досега Москва не е успяла да увеличи достатъчно бързо производството в тези области, каза той.

Путин „разполага с повече артилерия, има способността да заменя определено количество ракети всеки месец, което използва, но не е успял напълно по отношение на увеличаването, например, на танкове и бронирани превозни средства“, каза Бауер.

Той посочи неотдавнашните украински доклади, че въпреки загубата на Авдиивка, руските войници са загивали при високо съотношение от седем за всеки изгубен от Киев войник.

„Съотношението едно към седем означава, че ще им трябват много сили, за да победят украинците“, каза Бауер.

Стратегията на Украйна е да се опита да задържи фронтовата линия колкото е възможно повече до втората половина на годината, когато може да получи изтребители F-16 и западното производство на боеприпаси трябва да се увеличи. Това би позволило на Киев да планира ново възможно контранастъпление през 2025 г.