Макрон е посрещнат сурово на най-голямото селскостопанско събитие във Франция

Докато полицията за борба с безредиците се опитваше да задържи по-буйните протестиращи, Макрон се срещна с профсъюзите на фермерите и проведе двучасов дебат пред камера

15:00 | 25 февруари 2024
Автор: Сами Аджирни
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Земеделски производители, разгневени от бюрокрацията и нарастващите разходи, нахлуха на най-традиционния селскостопански панаир във Франция и освиркаха президента Еманюел Макрон при откриването на годишното събитие. 

Макрон не изглеждаше притеснен от враждебните действия, докато десетки фермери си пробиваха път през портите на панаира в югозападната част на Париж и нахлуваха в района. Много от тях крещяха закани с искане за оставката на Макрон. 

Докато полицията за борба с безредиците се опитваше да задържи по-буйните протестиращи, Макрон се срещна с профсъюзите на фермерите и проведе двучасов дебат пред камера. 

"Нямам нищо против да говоря с всеки, но всички свирят [силно]", каза Макрон на фермерите. "Ние сме тук, за да разговаряме", каза той, като същевременно призова за спокойствие.

Президентът, който прекара повече от седем часа на мястото на събитието, изслуша оплаквания, вариращи от вредното въздействие на европейските правила за околната среда до самоубийствата на фермерите. 

Той изтъкна мерките, обявени неотдавна от неговото правителство за решаване на проблемите на фермерите след седмици на общонационални протести, включително обещания за по-голяма финансова помощ и обещание за затягане на закона, целящ да осигури справедливи цени за фермерите. 

Макрон обеща да създаде минимални цени, за да защити приходите на фермерите, и подчерта, че силният сектор на земеделието и храните е основен интерес на нацията - нещо, което трябва да бъде записано в закона. Той също така обеща да продължи да настоява за по-голяма защита на земеделските производители в целия Европейски съюз.

Фермерите в най-големия производител на селскостопанска продукция в ЕС са част от по-широко движение, голяма част от което се фокусира върху темпото на икономическия и социалния преход в отговор на изменението на климата. Демонстрации се провеждат от Индия до САЩ и Полша.

Участието в ежегодното 10-дневно събитие - отчасти панаир на животните, отчасти търговско изложение, отчасти огромна зала за храни - се счита за задължително за френските политици и кандидати за постове. 

Лидерите на опозицията ще посетят панаира от неделя. Въпреки че по-малко от 2 % от работещите в страната са земеделски производители, гражданите на страната са възпитавани да уважават храната, която идва от техните животни и земя.