Държавният съвет на Китай обещава мерки за привличане на чуждестранни инвестиции

Входящите потоци в Китай се увеличават, след като достигнаха надир през ноември

17:30 | 24 февруари 2024
Автор: Евелин Ю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководството на Китай предприе нови мерки за повишаване на доверието на чуждестранните инвеститори в страната след историческия спад на чуждестранните потоци на фона на опасенията за намаляване на перспективите за растеж.

Премиерът Ли Цян ръководи заседание на кабинета, на което призова китайските власти да разгледат мерки за привличане на повече глобален капитал, съобщи държавната телевизия CCTV в петък. Държавният съвет заяви, че стабилизирането на чуждестранните инвестиции трябва да бъде ключов фокус в икономическата работа през годината, и обеща да продължи да разширява достъпа до пазара и да оптимизира средата за лоялна конкуренция.

През миналата година нетните нови преки инвестиции в Китай от чуждестранни предприятия достигнаха най-ниското си ниво от началото на 90-те години на миналия век, тъй като икономистите понижиха дългосрочните перспективи за растеж на страната и геополитическото напрежение нарасна. След продължителни призиви от страна на Пекин данните се подобриха през януари, достигайки около 113 млрд. юана (15,7 млрд. долара), което е най-много за един месец от юни насам.


Повишаване на входящите инвестиции. Входящите потоци в Китай се увеличават, след като достигнаха надир през ноември

Сред проблемите, посочени на заседанието на Държавния съвет, беше неудобството, с което се сблъскват чуждестранните посетители при извършване на плащания в Китай, предвид повсеместното използване на местни цифрови платежни системи. Длъжностните лица призоваха за мерки за насърчаване на паралелното използване на мобилни, картови и парични плащания. По време на срещата длъжностните лица също така обещаха да намалят рисковете, свързани с местния дълг.

Китайският бенчмарк индекс CSI 300 увеличи печалбите си до девета сесия в петък след болезнена серия от загуби, като изглежда, че най-дългата досега серия от месечни изходящи потоци от континентални акции ще приключи през февруари. 

Все по-често се чуват призиви към инвеститорите да обмислят възможността за закупуване на подценени китайски акции, като ветераните на пазара като Марк Мобиус стават все по-оптимистични поради оценките и подобряващите се коефициенти на възвръщаемост.

Отделно от това китайското правителство се стреми да стимулира продажбите на автомобили, домакински уреди и други потребителски продукти, съобщи CCTV, позовавайки се на петъчна среща, чийто домакин е бил президентът Си Дзинпин.