Акциите на производител на чипове с AI поскъпват с 40% само 5 месеца

Шумотевицата около MediaTek хвърля светлина върху нарастващата конкуренция между фирмите за полупроводници, които се възползват от използването на изкуствен интелект, за да завладеят по-голям дял от бизнеса със смартфони

09:00 | 28 ноември 2023
Автор: Шарлот Ян
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петмесечното рали на MediaTek Inc. изглежда ще продължи, тъй като нарастващото търсене на смартфони и обещаващият нов чип с изкуствен интелект (AI) подобряват перспективите на компанията.

Акциите на тайванската технологична компания са поскъпнали с почти 40% от края на юни, надминавайки 2% ръст на индекса на Филаделфийската фондова борса за полупроводници и 7% ръст в цената на акциите на базирания в САЩ конкурент Qualcomm Inc. Поскъпването се дължи на големия интерес към мобилните устройства, които използват чиповете на компанията, особено в Китай.

Шумотевицата около MediaTek хвърля светлина върху нарастващата конкуренция между фирмите за полупроводници, които се възползват от използването на изкуствен интелект, за да завладеят по-голям дял от бизнеса със смартфони. Инвеститорите смятат, че чипът Dimensity 9300 на тайванската фирма ще промени правилата на играта и ще ѝ помогне да изпревари Qualcomm, настоящия лидер на пазара на мобилни устройства от висок клас.

Акциите на MediaTek се радват на все по-голям интерес. От края на юли анализаторите са повишили прогнозите за печалбата на акция на компанията с 13%, докато интересът към отваряне на къси позиции в компанията е спаднал от пика през юни. Те също така повишиха целевата цена с 27% спрямо дъното през юли.

Оценката на MediaTek спрямо перспективите за растеж през следващата година все още изглежда привлекателна“, казва Робърт Мъмфорд, инвестиционен мениджър в GAM Hong Kong Ltd. „Възстановяването на цикъла на мобилните телефони и новата система върху чип на MediaTek - авангарден продукт, пуснат в точния момент - плюс потенциалното въвеждане на продукти с изкуствен интелект, са попътни ветрове.“

MediaTek се представя по-добре от другите

Голяма част от оптимизма е съсредоточен около чипа Dimensity 9300, който е пряк конкурент на Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm. И двете фирми се надпреварват да внедряват технологии за изкуствен интелект в устройствата, част от така наречения феномен „edge AI“, който според множество банки от Уолстрийт ще бъде ключова тема за инвестиране през 2024 г.

Dimensity 9300 е най-мощната мобилна система върху чип и започна да набира популярност с новия телефон на Vivo“, пишат в бележка анализаторите на Morgan Stanley Чарли Чан и Дейзи Дай. Банката очаква пазарният дял на MediaTek в сегмента на флагманските модели смартфони да се увеличи от 20% през 2023 г. до 30%-35% през 2024 г., или от 13 млн. броя до около 20 млн.

Чипът Dimensity 9300 е предназначен за по-сложни работни натоварвания на нови генеративни приложения за изкуствен интелект и игри и е пуснат на пазара след няколко по-ранни проекта, които не успяха да развълнуват инвеститорите. Китайският смартфон Vivo X100, който беше пуснат на пазара този месец, е първият модел, който използва чипа, а след него ще последва серията OPPO Find X7.

Акциите се търгуват на цена, равна на 17 пъти прогнозната печалба, което е приблизително в съответствие с петгодишната средна стойност. С пазарна капитализация от над 47 милиарда долара MediaTek се нарежда на второ място по големина сред листваните на борсата компании на острова, след Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd.

Бум на смартфоните

По данни на Bloomberg продажбите на компанията се очаква да нараснат с 14% през това тримесечие спрямо миналата година, като по този начин ще прекъснат четири поредни тримесечия на спад на годишна база.

В разговора за приходите MediaTek заяви, че наличностите ѝ са намалели за пет поредни тримесечия, а в края на третото тримесечие броят на дните на наличностите е достигнал здравословното ниво от 90. Продажбите на мобилни телефони, които са допринесли за около половината от приходите на компанията през трите месеца до септември, са нараснали с 19% на тримесечна база, благодарение на търсенето на запаси и пускането на нови 4G и 5G устройства, съобщиха от ръководството.

Поскъпването на акциите на MediaTek отразява и възстановяването на китайската индустрия за смартфони, която регистрира двуцифрен ръст през октомври. По данни на Counterpoint Research продажбите на телефони на най-големия мобилен пазар в света са се увеличили с 11% през първите четири седмици на миналия месец в сравнение със същия период на предходната година.

Запасите за кратко нарушиха нивото от миналата седмица в рамките на дневната търговия

Пазарната стойност на Apple Inc. за кратко надхвърли 3 трилиона долара, докато технологичните акции продължиха ралито си в началото на миналата седмица. Най-ценната фирма в света е единствената публично листвана компания, която е постигнала този етап. Софтуерният гигант Microsoft Corp. се доближава до недостижимото ниво, като през тази година е нараснал с около 57% до пазарна стойност от 2,8 трилиона долара при последното затваряне на пазара. И двете акции се колебаеха в началото на търговията в понеделник.