Фед сигнализира за по-високи лихви за по-дълго време, като повишенията са почти приключили

Федeралният резерв остави лихвените проценти непроменени, като сигнализира за ново повишение тази година

08:26 | 21 септември 2023
Обновен: 09:41 | 21 септември 2023
Автор: Джонел Марте
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл даде ясно да се разбере в сряда, че централната банка е близо до приключване с повишаването на лихвените проценти, но колегите му изпратиха посланието, което отекна: разходите по заемите трябва да останат по-високи за по-дълго време на фона на подновената сила в икономиката.

След поредица от бързи повишения на лихвените проценти през последните 18 месеца, Фед вече може да „процедира внимателно“, каза Пауъл – чувство, което той повтори поне десетина пъти в сряда по време на пресконференция, последвала решението на централната банка да остави лихвите непроменени.

В тримесечните икономически прогнози, публикувани след двудневна политическа среща, 12 от 19 служители на Фед казаха, че все още очакват да повишат лихвите още веднъж тази година. По-големият извод за инвеститорите беше разкритието, че политиците виждат по-малко намаления на лихвите от очакваното през 2024 г., отчасти поради по-силния пазар на труда.

Прогнозите също така показаха, че очакват инфлацията да падне под 3% през следващата година и да се върне към целта си от 2% до 2026 г. С други думи, „мекото приземяване“ за икономиката на САЩ, което изглеждаше по-отдалечено преди три месеца, сега изглежда постижимо.

„Те всъщност казват, че сценарият за меко кацане ще бъде посрещнат с по-строга политика“, каза Брет Райън, старши икономист за САЩ в Deutsche Bank AG. „Това беше основният извод.“

Икономиката на САЩ досега беше устойчива на историческата кампания за затягане на политиката на Фед, която вдигна целевия диапазон за лихвите по федералните фондове от почти нула през март 2022 г. до 5,25% до 5,5% през юли, 22-годишен връх. Потребителските разходи остават силни и пазарът на труда е стабилен, въпреки че растежът на работните места започва да се забавя.

Тази сила предвещава добре за усилията на Фед да охлади инфлацията, без да изпраща икономиката в рецесия, но също така поражда загриженост в централната банка, че борбата с инфлацията може да се удължи.

Новите прогнози отразяват това. Служителите на Фед сега очакват референтната им лихва да бъде 5,1% до края на следващата година, според тяхната средна оценка, спрямо 4,6% в последния кръг на прогнозиране през юни.

По време на пресконференцията Пауъл подчерта, че политиците са изправени пред голяма степен на несигурност и изглеждаше решен да не дава на пазарите никаква причина за рали.

Държавните облигации се разпродадоха след решението, като доходността на дву-, пет- и 10-годишните американски държавни облигации се повиши до най-високото си ниво от повече от десетилетие. Спадът от 0,9% в сряда за S&P 500 беше вторият най-лош тази година в ден на решение на Фед, на второ място след спада от 1,7%, регистриран през март.

„Ако наистина търсите най-лошата новина, не е задължително да е, че лихвата може да се покачи, а че оставаме на високи нива за по-дълго – това е новият разказ“, каза Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth. „Не е важно колко високо, а колко дълго.“

Шефът на Фед също предупреди, че сценарият за меко кацане все още не е гарантиран, като каза, че това не е основното очакване на Фед - въпреки това, което предполагат последните прогнози.

„В крайна сметка това може да се реши от фактори, които са извън нашия контрол“, каза Пауъл, въпреки че по-късно добави, че мекото приземяване е „това, което се опитваме да постигнем през цялото това време“.

„Въпреки че планът показва още едно увеличение през тази година, виждаме редица потенциални неблагоприятни шокове за растежа между сега и края на годината, които биха могли да провалят този план. Икономическата несигурност и смущенията от стачките на UAW и предстоящото спиране на федералното правителството може да накара Фед да отложи увеличението за 2024 г. или дори да го отмени напълно", коментира Анна Уонг, главен икономист за САЩ на Bloomberg Economics.

С набор от потенциални икономически препятствия на хоризонта - включително нарастващите цени на бензина, стачка на United Auto Workers и предстоящо спиране на работата на правителството - инвеститорите остават скептични, че Фед ще продължи с още едно увеличение на лихвите тази година. Фючърсите показват приблизително равни шансове за повече затягане през 2023 г.

Лу Крандъл, главен икономист в Wrightson ICAP LLC, каза, че икономическата картина може да се окаже по-малко благоприятна от това, което политиците очакват за следващите месеци.

„Шансовете са доста добри, че безработицата през четвъртото тримесечие ще бъде по-висока, отколкото прогнозират, а основната инфлация ще бъде по-ниска“, каза Крандъл. „Рискът от ново увеличение на лихвите е доста нисък.“