Руснаците научават наново триковете на черния пазар, за да измъкнат парите си

Изходящите потоци поддържат темпото през тази година, подхранвани от влошаваща се икономика и напускането на мъже, избягващи наборна служба

09:01 | 31 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руснаците вложиха пари в долари на черния пазар и напълниха банкови сметки в чужбина през последните месеци, отговор на постоянната икономическа тревога от войната в Украйна и притесненията, че ситуацията може само да се влоши през следващите месеци и години, пише The Wall Street Journal.

Парите напуснаха Русия през месеците след нахлуването в Украйна, дори когато Западът прекъсна голяма част от достъпа на Москва до долари и евро. Но вместо да се върнат към нивата отпреди войната, изходящите потоци са се запазили тази година, според данни на централната банка, подхранвани от притесненията за икономическите проблеми на Русия и напускането на руски мъже, избягващи наборна служба.

Депозитите на руските домакинства в чуждестранни банки са се увеличили повече от два пъти от началото на войната до 5,4 трилиона рубли към април, което се равнява на 67,3 милиарда долара. Месечният поток от рубли в сметки в чуждестранна валута в чужбина е повече от пет пъти предвоенните нива.

Продължаващите изходящи потоци са в контраст с начина, по който представители на Кремъл описват устойчивостта на руската икономика, която според тях е получила удар, но се е адаптирала добре към западните санкции. Икономистите на Запада са разделени по въпроса дали икономиката на Русия ще се върне към растеж тази година или ще се свие отново, както се случи през 2022 г. Но повечето са съгласни, че войната и изолацията са създали дългосрочни щети.

Руснаците се стичат при неформални търговци на валута, за да обменят рубли в чуждестранна валута. Други са намерили убежище в банковите системи на съседни страни като Грузия, Казахстан и Армения, където все още могат да имат сметки в долари и карти Visa. Някои се обърнаха към крипто, за да извадят парите си от Русия.

За Степан Ермаков, инвеститор и финансов блогър, който живее в Санкт Петербург и прекарва част от времето си в чужбина, историята да изведе спестяванията си от руските банки започна на 24 февруари 2022 г., деня, в който Русия нахлу в Украйна. Ермаков казва, че е дебнел банкомати, които са били попълвани през нощта в Санкт Петербург и е теглил американски долара, докато руската централна банка не наложи ограничения.

Но не спира с това - Ермаков премества доларите от руската си сметка в австрийската Raiffeisen Bank International към брокерска сметка в САЩ, както и банкови сметки в Армения и Грузия. Доларите са по-стабилни от рублите, каза той.

„Ако имам 1000 долара, винаги мога да си купя iPhone“, каза Ермаков. „Да държиш всичко в рубли е опасно. Един от сценариите е девалвацията на рублата, за да се запълнят спадащите бюджетни приходи от нефтения и газовия сектор."

Руснаците цитират съвкупност от причини, поради които преместват парите си извън обхвата на руската валута и банкова система. Рублата се понижи с 8% тази година спрямо долара, тъй като енергийните санкции започват да удрят. Западните сили разшириха броя на руските банки под санкции, като допълнително ограничиха възможностите за чуждестранни транзакции. Правителството смекчи капиталовия контрол, наложен в дните след избухването на войната, за да спре финансовия хаос, но мнозина се опасяват, че той може да бъде наложен отново.

„Несигурността в руската икономика е висока както винаги. Това означава потенциални загуби по отношение на вашите заплати, приходите от вашия бизнес, "черните дни" са доста вероятни“, каза София Донец, руски икономист в инвестиционната банка Renaissance Capital, която очаква домакинствата да преместят още 30 милиарда долара в чужди банки тази година.

Бягството на капитали все още не е станало проблем за политиците в Москва, каза Донец. Русия все още получава значителна чуждестранна валута благодарение на продажбите на петрол. Тя поддържа излишък по текущата сметка, широкообхватна мярка за търговия, въпреки че нивата на тези излишъци се свиват от миналогодишните рекорди, тъй като западните енергийни санкции намаляват приходите от петрол.

Русия облекчи някои от правилата срещу изнасянето на пари от страната, които беше наложила в началния етап на войната. Отчасти ограниченията, известни като контрол върху капитала, работеха твърде добре: рублата постигна световен ръст, тъй като неочакваните приходи от енергия донесоха и чуждестранна валута.

Въпреки това ограниченията върху тегленията и нежеланието на банките да се разделят с чуждестранната валута, която имат, означава, че руснаците имат малко практически възможности да се сдобият с долари или евро.

Стотици хиляди руснаци, особено мъже, които искат да избягат от задължителната военна служба, са напуснали страната и са взели парите си със себе си. Някои руски компании се преместиха в чужбина. Руснаците също са създали чуждестранни сметки, за да се подготвят за пътувания или в случай, че искат да имигрират някой ден, и да купуват стоки и услуги, които не се предлагат в Русия.

Андрей Авраменко напусна Русия в знак на протест срещу войната през март миналата година. Той пътува из Европа, преди да се установи в Германия. Докато се опитваше да изтегли парите си, той изчака 40 дни за изчистване на една транзакция поради високите нива на контрол от страна на банките.

По-късно Авраменко стартира Ohmyswift.ru, уебсайт, който събира опит с международни плащания. Сайтът получава около 2000 посетители дневно, с пикове, когато възникнат нови трудности.

Прехвърлянето на пари може да отнеме толкова време, че руснаците трябва да прибягнат до рискови методи, като например обмяна на валута с непознати. Когато Авраменко живее в Черна гора миналата година, той обменя около 400 000 рубли за евро с мъж, когото среща в канал в Telegram, който рекламира обмяна на валута. Такива канали, обслужващи рускоговорящите, се разпространиха по целия свят.

Те се срещат в ресторант в морския град Будва, където Авраменко изпраща цифрово рубли по сметката на мъжа в "Сбербанк" в Русия и получава евро в брой.

„Първия път го направих с повишено внимание. Мисля, че вероятно така хората си купуват наркотици“, каза Авраменко.

Криптовалутите, които работят предимно извън регулираната банкова система, също се очертаха като метод за изтичане на капитал. Григорий Шевченко, маркетингов предприемач в Москва, трябваше да плати за бизнес лиценз в Обединените арабски емирства. Той плати еквивалента на 8 000 долара в рубли на адвокати в Москва, които казаха, че са използвали крипто за извършване на трансгранични плащания.

Въпреки че транзакцията проработи, молбата на Шевченко за корпоративна банкова сметка беше отхвърлена от две дубайски банки, каза той. Неговите адвокати му дадоха контакти за местни банкови мениджъри, с които може да се свърже за потенциален подкуп, но той не планира да го направи.

Шевченко също превежда рубли по сметката си във Freedom Bank в Казахстан, където купува долари. Той използва картата Mastercard, издадена от казахстанската банка, за да плати за софтуер за своя бизнес и за пътните си разходи.

Руските пари, изпратени в чужбина, бяха неочаквано предимство за по-малките бивши съветски държави, които се очакваше да бъдат силно засегнати от войната. Рентабилността на банките се увеличи, валутите се засилиха и централните банки изградиха валутни буфери. Икономиката на Армения нарасна с 13% миналата година, един от най-силните темпове сред 196-те страни, проследявани от Международния валутен фонд. Икономиката на Грузия нарасна с 10%, а на Киргизстан - със 7%.

Грузия отбеляза 565% увеличение на паричните преводи от Русия през годината до март, докато преводите към Армения скочиха с 382%, според данни на S&P Global Ratings. Депозитите от нерезиденти в арменски банки се увеличиха повече от два пъти до 3,3 милиарда долара в края на 2022 г. Чужденци са депозирали близо 514 милиона долара в банковата система на Азербайджан и 1,5 милиарда долара в грузински банки миналата година.

„Това са изключителни нива на растеж“, каза Карен Вартапетов, директор на суверенните рейтинги в S&P.

Руски бизнесмен в Москва каза, че редовно посещава места за обмяна на пари в квартала на небостъргачите, наречен Москва Сити. Той може да продава неограничено количество рубли за долари, без въпроси, каза той. Отвеждат го в частен салон и му показват гишето за пари. Той губи 10% на официалния обменен курс, но ползата е да извади парите си извън обсега на политическите капризи, каза той.

„Можете да ги държите у дома. Можете да изкопаете дупка в гората и да ги държите там“, каза той.