Валутните пазари насочват поглед към Фед след сделката между Credit Suisse и UBS

Съществува „риск финансовите условия да се затегнат толкова много, че да предизвикат твърдо приземяване с рязко забавяне на инфлацията“, пишат стратези на ANZ Bank

16:30 | 20 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Валутните пазари се колебаят, след като беше постигната сделка за придобиването на Credit Suisse от UBS с посредничеството на швейцарските власти, като трейдърите оценяват въздействието на споразумението върху курса на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, пише Bloomberg.

Йената отчете спад спрямо долара след колеблив старт на търговията, отразявайки сделката за придобиването на закъсалата Credit Suisse за около 3,2 млрд. долара. На фона на това швейцарският франк остава стабилен.

Въпреки че новината първоначално потуши притесненията на трейдърите относно стабилността на глобалната финансова система, техният фокус бързо се пренасочи към Фед и неговия агресивен подход за затягане на лихвите. За момента прогнозите се колебаят между продължаване на повишаването на лихвите и забавянето на темпа предвид опасенията относно банковия сектор.

Съществува „риск финансовите условия да се затегнат толкова много, че да предизвикат твърдо приземяване с рязко забавяне на инфлацията“, пишат Шарън Золнър, главен икономист, и Дейвид Крой, стратег в ANZ Bank. Според тях съществува и риск централните банки да се окажат неспособни да повишат лихвените проценти с темп и до ниво, които да са достатъчни за охлаждане на инфлацията, преди тя да се вгради“ в икономиката.

Волатилността при

 Волатилността при облигациите нараства най-много от финансовата криза от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg

Пазарите на суапове от миналата седмица сигнализираха, че най-вероятно Фед ще избере да продължи с лихвените повишения с 25 базисни пункта, въпреки че ценообразуването предполага, че това може да се окаже финалът на цикъла на затягане на паричната политика за американската централна банка.
На фона на това стойността на йената се понижи с 0,2% спрямо долара. Швейцарският франк отчете спад от 0,1% спрямо американските пари и 0,2% спрямо еврото.

Японската валута е чувствителна към преоценката относно лихвената политика на Фед и доходността по държавните облигации на САЩ, така че движенията при валутните курсове може да са предвестник на това какво ще се служи на заседанието на Фед тази седмица, смята Мазен Иса, стратег в TD Securities. 

Що се отнася до швейцарската валута, тя загуби част от привлекателността си като убежище на фона на неотдавнашните сътресения и трейдърите се обърнаха към йената като своя основна цел в бягството си към безопасността.

„Въпреки че пазарите усвояват новините, е малко вероятно швейцарският франк да действа като най-логичното убежище“, изтъква Саймън Харви от Monex. „Вместо това ще наблюдаваме спредовете на суаповете за кредитно неизпълнение и цената на акциите на UBS, когато обсъждаме франка в близко бъдеще“, добавя той.

Пазарите оценяват

 Пазарите оценяват на 65% вероятността Фед да повиши лихвите с 25 б.п. на следващото си заседание. Графика: Bloomberg

Сделката за всички акции на UBS се оценява на малка част от оценката на Credit Suisse от 8 млрд. долара в края на редовната борсова търговия в петък и остава да се види дали този ход ще овладее кризата с доверието.

Междувременно калифорнийските власти продължават с работата около рухналата Silicon Valley Bank.

Волатилността рязко нарасна миналата седмица, тъй като се разпространиха страхове за здравето на световната финансова система на фона на ефектите от годишната кампания на Фед за борба с инфлацията. Загрижеността за потенциално „заразяване“ накара инвеститорите да се втурнат към активи-убежища и наложи радикално преосмисляне на това колко строга политика ще могат да спазват централните банки.

Междувременно, в знак, че централните банки търсят други средства за гарантиране на стабилността на финансовата система, Фед и пет други регулатора обявиха координирани действия за повишаване на ликвидността в техните суап споразумения в щатски долари.

„Това все още е крехка рискова среда“, изтъква Вирадж Пател, глобален макро стратег във Vanda Research.