Турция поднови натиска върху Швеция и Финландия за членството в НАТО

Анкара настоява страните да изпълнят исканията, договорени в споразумението от 2022 г.

15:44 | 26 януари 2023
Автор: Селджан Хаджаоглу
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Турция продължава да оказва натиск върху Швеция и Финландия по отношение на присъединяването им в НАТО, съобщава Bloomberg. Анкара отново призова скандинавските страни да направят повече за борба с терористичните групи в замяна на позволение за членство в Алианса.

„Задължително е страните, които искат да се присъединят към Алианса, да предприемат солидни стъпки, за да изпълнят своите отговорности по споразумението“, посочи Съветът за национална сигурност на страната след среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган късно в сряда, позовавайки се на пакта между трите страни от миналата година.

Турция твърди, че нейният основен проблем е приеманото от нея за колебание от страна на Швеция да предприеме репресии срещу поддръжниците на кюрдските екстремисти, които Анкара определя като терористи.

Обесването на чучело на Ердоган и изгарянето на преведено копие на свещената книга на исляма Коран в Стокхолм предизвикаха възмущение в Турция и други мюсюлмански нации. Това прави по-малко вероятно Ердоган да даде съгласието си за скандинавското разширяване на НАТО, докато се стреми да консолидира подкрепата на своята консервативна и националистическа база преди изборите, насрочени за май.

Турция и Унгария са единствените две от 30-те членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбите. Унгария заяви, че планира да обработи заявленията при откриването на парламента следващия месец. Одобрението от страна на Будапеща ще остави Турция като единствения противник на разширяването, което дипломатите от НАТО се надяваха да финализират навреме за срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

Финландия все още иска да се присъедини към отбранителния блок заедно с Швеция, въпреки че по-рано тази седмица за първи път посочи, че заявленията могат да бъдат отделени, ако Швеция се сблъска с постоянни предизвикателства. Правителството на Турция изрази задоволство от сътрудничеството на Хелзинки.

Миналото лято Турция се съгласи съюзниците от НАТО, включително САЩ, да поканят Швеция и Финландия да се присъединят към групата, но продължи да изисква отстъпки от Стокхолм. Те включват по-широка репресия срещу кюрдските групи, заедно с екстрадирането на заподозрени.

И Финландия, и Швеция одобриха износа на оръжие за Турция, който беше спрян през 2019 г., когато Анкара започна военни операции в Северна Сирия. И двете страни също са екстрадирали поне по един човек в Турция.

Въпреки това Върховният съд на Швеция блокира депортирането на Бюлент Кенеш, бивш редактор на вестник, който беше споменат от Ердоган по-рано тази година като пример за човек, който страната му иска да бъде екстрадиран.

Законодателството за тероризма на двете скандинавски страни е в съответствие със съществуващите членове на НАТО и те изпълняват условията, които Алиансът е поставил за членство.