Опасенията от забавяне насочват петрола към голяма седмична загуба

Спирането на петролопровода Keystone след разлив наруши потока от суров петрол в САЩ, но търговците залагат, че поне един сегмент от тръбопровода скоро ще заработи отново

09:37 | 9 декември 2022
Обновен: 09:48 | 9 декември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се насочва към седмична загуба от около 10% след нестабилен период на търговия, тъй като опасенията относно икономическите перспективи засенчиха облекчаването на строгите ограничения за борба с коронавируса в Китай и прекъсването на нефтените доставки от САЩ, предава Bloomberg.

Въпреки че фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха и в петък се търгуваха на цена от близо 72 долара за барел, американският бенчмарк заедно със суровия петрол тип Брент напоследък изтриха целия си ръст през тази година. Петролният пазар се сблъсква и с трайна липса на ликвидност, поради което цените са склонни към големи колебания.

Спирането на петролопровода Keystone след разлив наруши потока от суров петрол в САЩ, но търговците залагат, че поне един сегмент от тръбопровода скоро ще заработи отново. Първоначално цените се повишиха след новината, след което ти обърнаха посоката си и затвориха с понижение в четвъртък, с което отбелязаха пети пореден ден на спад.

"Петролът беше повлечен надолу от по-широките опасения за рецесия, които съпътстват затягането на паричната политика в световен мащаб", каза Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия в Азия в Mizuho Bank Ltd. "А предвид забавянето на монетарната политика, възможно е световната икономика тепърва да бъде залята от "вълната на затягането".

Суровият петрол е напът да отбележи първия си пореден тримесечен спад от средата на 2019 г. насам заради влошените икономически перспективи, тъй като централните банки затягат паричната политика, въпреки че министърът на финансите Джанет Йелън все още очаква, че САЩ ще избегнат рецесия. Трейдърите оценяват и последиците от ограничаването на цените на руския петрол, което доведе до задръстване на танкери в турски води поради спорове по отношение на застраховката.

Според министъра на енергетиката на Оман сред икономиките, зависещи от петрола, има широко разпространено безпокойство от ограничението, наложено от страните от Групата на седемте, като той се позовава на опасения, че то може да обхване и други държави. Все пак засега Русия смята, че ограничението на цените има ограничен ефект върху производството на суров петрол.

Пазарът продължава да сигнализира за достатъчно краткосрочно предлагане, като цените за най-скорошните доставки са по-високи от тези за по-дългосрочните.

"Според нас отстъплението на петролния пазар е по-скоро функция на продажбите на хартиените пазари в джобове с ниска ликвидност, отколкото признак за затруднен физически пазар", се казва в бележка на RBC Capital Markets LLC. "Физическите количества не показват признаци на разпродажба“.