ЕК предлага мерки за изместването на клиринговите дейности от Лондон в Европа

Подготвяме нашите капиталови пазари за бъдещето, заяви еврокомисарят по финансовите въпроси

20:36 | 7 декември 2022
Автор: Любов Пронина,Мария Тадео
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще изисква от банките да проследяват експозициите си към клирингови къщи и да поддържат активни клирингови сметки в блока като част от новите правила на финансовия пазар, предложени от Европейската комисия (ЕК) в сряда, съобщава Bloomberg.

Предложенията на Комисията целят да насърчат повече компании да се насочат към клирингови къщи в континентална Европа от Лондонското Сити до юни 2025 г. Тогава изтичат временните изключения, позволяващи на банките и управителите на активи да извършват клиринг на своите сделки в Обединеното кралство.

ЕС иска да намали зависимостта си от Лондон, който продължава да доминира финансовата инфраструктура на Европа дори след Brexit. До момента инвеститорите не са склонни да прехвърлят сделките си към много по-малки клирингови къщи в ЕС.

Клирингът е ключова част от света на финансите, поддържаща работни места в Лондон, включително в банковия и технологичния сектор. Клирингови къщи като LCH на Лондонската фондова борса работят в сърцето на пазарите, като събират обезпечение от двете страни на сделката, за да гарантират, че неизпълнението на задълженията на едната няма да разпространи паника на финансовите пазари.

„Мисля, че разговаряхме достатъчно със заинтересованите страни, за да разберат какво правим и защо го правим и мисля, че има по-малко съпротива, отколкото беше в ранните етапи“, заяви Марейд Макгинес, еврокомисар по финансовите въпроси. Тя подчерта, че този ход не трябва да се разглежда като „опит за отслабване“ на позицията на Лондон.

Новите предложени мерки също така ще позволят на доставчиците на клирингови услуги да разширят продуктовата си гама по-бързо и по-лесно и ще спомогнат за увеличаване на прозрачността на исканията за допълнително обезпечение, твърдят от ЕК.

По думите на Макгинес пазарът трябва да е готов за промяната през 2025 г., и че няма планове за по-нататъшното отлагане на мерките. Тя не даде подробности за пазарния дял, който ЕС се стреми да спечели.

Предложенията са част от инициативата на блока за създаване на съюз на капиталовите пазари, която има за цел да премахне бариерите между финансовите пазари на блока и да се справи с клиринга, несъстоятелността и листванията.

„Подготвяме нашите капиталови пазари за бъдещето“, коментира Макгинес пред телевизия Bloomberg. „В момента имаме твърде много фрагментации и това означава, че големите и малките бизнеси не се възползват от капиталовите пазари“, добави тя.

Комисията предложи също така изменения за насърчаване на инвестициите в по-малки и средни предприятия. Планираното изменение ще повиши прага, под който се разрешава повторното обединяване на таксите за изпълнение на сделките и таксите за проучвания, от 1 млрд. евро на 10 млрд. евро - граница, която беше определена по време на пандемията.

Този ход има за цел да насърчи инвеститорите да обръщат повече внимание на по-малките и средните фирми. След въвеждането на MiFID II през 2018 г. някои експерти обвиняваха разделянето на таксите, че премахва стимулите за банките да изготвят проучвания на по-малки акции и затруднява привличането на капитал.

Комисията планира и опростени изисквания за листване за компаниите, които да намалят разходите. Предложенията имат за да хармонизират процедурите по несъстоятелност в целия блок. 

Те ще бъдат представени на Европейския парламент и на страните членки, като предстои евентуалното им одобрение. 

Друга тема, която е засегната, е ситуацията на криптопазарите. Изпадането в несъстоятелност FTX миналия месец е във фокуса на служителите на блока, докато директивата за пазарите на криптоактиви се придвижва към очаквано гласуване през февруари. Макгинес каза, че провалът на борсата показва необходимост от регулиране на сектора в глобален мащаб.

"Всеки, който чете заглавията трябва да бъде много внимателен с дигиталните активи и в това няма нищо лошо," каза тя. „Мисля, че твърде много инвеститори навлязоха в сектора, очаквайки, че единственият път е нагоре. Знаем, че това, което се движи нагоре, може да слезе“, добави тя.